København er en smuk by - og især fra vandet. Og det behøver ikke være besværligt at tage på sejltur og opleve landets hovedstad fra vandsiden. De gode sejlruter i København findes over det meste af det blå byrum.
Så hvad venter du på?
Lej en båd i København en time eller to, planlæg sejlruten og tag på sejltur igennem havnen og kanalerne, hvor det er muligt at opleve mange af byens vartegn fra en helt ny vinkel.
København er en historisk og gammel havneby, og en af de smukkeste måder at se den maritime hovedstad på er nemlig fra vandsiden.
Engang var havnen ikke for alle. Havnen fungerede førhen som byens beskidte industribagside, men i dag er havnen byens stolte blå bykvarter med prisvindende kulturinstitutioner, spændende boliger, utallige broer og et pulserende byliv.
Med andre ord: En by, som er spækket med sejlruter og perfekt til en sejltur for dig og dine nærmeste.
Hvert år anløber mere end 2.000 både Københavns Havn, og endnu flere besøger hovedstaden til vands.
Der er mange måder at opleve havnen på. Tag på en traditionel kanalrundfart, hop på havnebussen, brug padlen i en kajak eller vær kaptajn på din egen eldrevne båd hos GoBoat.
Mulighederne er mange.
Når en havn er så indbydende, som det er tilfældet i København, kan det også være en udfordring at beslutte, hvor turen skal gå hen. Men det er der også råd for, og her har vi samlet nogle af de bedste og mest populære sejlruter i København.
Hvis du begynder turen i den centrale del af Københavns Havn, mærker du straks historiens vingesus og det moderne storbyliv i den ellers gamle havneby.
København er bygget op omkring byens strategiske placering ved vandet, hvor der var gode betingelser for fiskeri og handel, og havnen har i mere end 1000 år været en livsnerve for byens udvikling. Uanfægtet om det var udviklingen som handelsby, industriby eller som i dag, hvor hovedstaden på internationalt plan betragtes som en af verdens bedste byer at bo i, har havnen altid været en vigtig del af fortællingen.
En sejltur i København byder derfor også på et indblik i Københavns udvikling og historie. Man kommer forbi de mange historiske og betydningsfulde bygninger som Christiansborg, Børsen og Amalienborg, der ligger side om side med ny, markant arkitektur i form af eksempelvis Operaen, Den sorte diamant og BLOX.
Man kommer også under broerne, der krydser vandet og bliver flere og flere, og helt tæt på de gamle industribygninger som kraftvarmeværket, Svanemølleværket eller renoverede pakhuse og siloer i Nordhavn. I dag er havnen et blåt, rekreativt byrum, hvor man samles om et væld af aktiviteter, men det er ikke mere end 18 år siden, at det første havnebad i havnen ved Islands brygge åbnede og udviklingen af den havn, vi kender i dag, for alvor tog fart.
Når havnen rummer så mange muligheder, er det ikke muligt at nå det hele, hvis man kun har en time eller to til at sejle. Derfor kan det være en fordel at besøg et enkelt kvarter og dykke til bunds i netop det område.
København er en by i konstant udvikling, hvor bydele forandrer sig, og nye nabolag blomstrer. Og i de senere år er eksempelvis Sydhavnen blevet et sted, som er værd at besøge på en sejltur. Det er ikke mange år siden, at store dele af Sydhavnen var berygtet for at være et lidt goldt og gråt industriområde, men sådan forholder det sig ikke i dag. Nu er det et moderne og eftertragtet beboelsesområde med hyggelige cafeer, en rig historie og kanaler, som leder tankerne hen på Venedig i Italien. Sejl gennem kanalerne, og dyk ned i en af byens nye, spændende bydele.
Begynd eksempelvis din tur fra Islands Brygge, og sejl gennem havnen ud til Sydhavnen. På turen hertil vil du også bemærke, at der er mere plads til at boltre sig i forhold til Københavns øvrige og mere befærdede kanaler.
Smukke historiske bygninger, gourmetrestauranter, cafeer, værtshuse, sjove butikker, folkeliv, kirker med spir og ikke mindst kanaler kendetegner Christianshavns særlige atmosfære. Og lyder det ikke bare som de perfekte elementer til sejlturen i København?
Begynd din sejltur på Holmen eller Islands Brygge, og lad båden drive gennem de hyggelige kanaler, som Christian IV i sin tid lod bygge. Kongen var fascineret af kanalerne i hollandske byer som Amsterdam og ville have sin egen hollandske kanalby placeret midt i den danske hovedstad. Det fik han, og det kongelige vingesus mærkes stadig i den grad i dag.
I dag er der også et meget aktivt sejlermiljø i Christianshavns Kanal. Her er mange husbåde og sejlbåde, og langs kanalen er der flere broer og veje, hvor der står mange af de smukke gamle bygninger, som kendetegner denne populære bydel.
Kanalerne i Christianshavn er flittigt besøgt af kanalrundfarterne i byen, men ønsker du mere fleksibilitet, kan du nemt nå til Christianshavn, hvis du begynder hos eksempelvis GoBoat på Islands Brygge eller hos en andet centralt placeret bådudlejning.
Nær Christianshavn finder du Holmen, som er betegnelsen for en samling af flere øer i Københavns inderhavn. Engang var øerne hjemsted for Den Kongelige Flåde, men består nu mest af boliger, erhvervsliv og uddannelsesinstitutioner - foruden Operahuset selvfølgelig.
Er du med det offentlige, kan du endda tage havnebussen, som stopper ved Operahuset, der ligger på en af Holmens øer, nemlig øen Christiansholm. Hvis du ikke har lyst til holde øje med tiderne i byens offentlige transportsystem, kan du vælge at leje en båd en time eller to og sejle herud. Hvis du lejer en båd et centralt sted i København, kan du nemt navigere ned til Holmen. Og nu du er her, kan du jo overveje at sejle lidt længere væk fra centrum, nemlig mod Refshaleøen.
Et stenkast fra Holmen finder du Refshaleøen. Det var engang hjemsted for et af verdens største skibsværfter. Her bobler den genopståede bydel af kreativitet og stærke iværksætterkræfter, og området er perfekt til en sejltur. Her finder du alt fra street food-marked til populære restauranter og kunst. Her er ikke kanaler, men til gengæld er det blevet muligt at lægge til i båd tæt på de mange aktiviteter. Hvis du og besætningen mangler proviant til den videre færd, kan I finde mad fra snart sagt alle egne i verden i madmarkedet på "Reffen".
Nær Holmen og Refshaleøen får du let øje på Langelinje. Langeliniekajen blev opført i 1894 i forbindelse med byggeriet af Københavns Frihavn. Det er en dyb havn, så selv meget store oceangående skibe kan lægge til på deres sejlruter. Det betyder da også at et nyt krydstogtsskib i gennemsnit lægger til her hver anden dag. Men der er også plads til dig og andre mindre både, så Langelinje er bestemt en sejltur værd.
Havnefronten løber fra Gefion Springvandet, som er byens største springvand ved Nordre Tolbod til det yderste af molen ved Dahlerups Pakhus, og cirka midt på sidder så Den lille Havfrue og skuer drømmende ind mod land. De fleste fotograferer hende fra landsiden, men hun er også smuk bagfra og er bestemt et besøg værd, før I vender båden om og sejler mod byens centrum igen.
Til en sejltur er det altid en god idé at have noget med at spise på vandet. Om du er afsted på en kort sejltur i København eller en heldagstur på vandet, må der helst ikke mangle mad og drikke. Faktisk er den bedste picnic på vandet.
Når du er på sejltur i København, er der mange muligheder på sejlruten for at købe mad. Byen er fyldt med fantastiske restauranter, men det kan være en fordel at vælge et sted, hvor du kan tage maden med videre på sejlruten.
Et bud er som tidligere nævnt, at du på sejler forbi madmarkedet på Refshaleøen, hvor du kan spise retter fra hele verden, inden du begiver dig videre ud på sejlturen.
Før du forlader Refshaleøen, kan du overveje at besøge vinbaren La Banchina. La Banchina er lidt en skjult perle blandt flere københavnere, hvor man kan trække stikket, komme ned i gear og dyppe fødderne i vand. Bestil et glas vin fra kortet, der primært er økologisk eller naturvin.
Et andet bud på et godt sted at proviantere er Broens Gadekøkken, som ligger ved Inderhavnsbroen mellem Christianshavn og Nyhavn. Sejler du her forbi, kan du købe street food i verdensklassen, mens du nyder den smukke udsigt til vandet. Alle retter på menuen er lavet med kvalitetsprodukter og størstedelen af de 13 stande bruger økologiske råvarer. Udsigten er noget helt specielt med det gamle Nyhavn på den ene side og det moderne operahus på den anden.
På sejlturen gennem Christianhavns kanaler er der også rig mulighed for at lægge til og hente forsyninger hos de mange lokale caféer, kiosker og take away-steder.