Bådudlejning i København

By Signe Greiner

Senest opdateret 02. oktober 2023

At leje en båd og få mulighed for at opleve København fra vandsiden, er noget alle bør opleve. Der findes heldigvis flere forskellige udbydere af bådudlejning i København, så du har rig mulighed for at komme på vandet. Ved at leje en båd får du en intim tur på vandet, hvor du selv vælger selskabet. Her får du selv lov til at være kaptajn på båden og dermed også selv bestemme, hvor turen går hen og hvilke seværdigheder du har lyst til at sejle forbi.

Lej en båd i København

Der er flere udbydere af bådudlejning i København, som alle tilbyder forskellige muligheder. Hvis du ikke selv ønsker at være kaptajn, men stadig ønsker at sejle med et mindre privat selskab, er der mulighed for at leje en båd, hvor du får en privat kaptajn med ombord. Derudover er det muligt at leje enten eldrevne eller benzindrevne både, alt efter hvad du er til. Vil du værne om den bæredygtige oplevelse og samtidig nyde roen på vandet uden at blive generet af motorstøj, kan du leje en båd med elmotor. Bådenes design er forskelligt, og også størrelsen på bådene varierer, så du kan vælge den udbyder med en båd, der passer til dit antal af gæster. Der er også forskel på bådenes hastighed, men fælles for alle er, at du ikke må sejle mere end 6 knob i Københavns Havn og 4 knob i Københavns kanaler.

Fælles for de fleste udbyderne er, at der ikke kræves bevis eller sejlererfaring for at leje en båd, grundet størrelsen. Det betyder, at alle har mulighed for at blive en del af det maritime univers. Dog vil du blive instrueret inden du sejler afsted, så du føler dig tryg og sikker. Hertil er det en fællesnævner, at kaptajnen skal være min. 18 år, men samtlige udbydere af bådudlejning tillader børn i alle aldre at sejle med som passagerer. Redningsveste er med i udlejningspriserne og findes til både børn og voksne.

Photo: Christoffer Strange

Forskelle på bådudlejning i København

De forskellige udbydere af bådudlejning er lokaliseret forskellige steder omkring Københavns Havn. Du kan bl.a. stævne ud fra Islands Brygge, Fisketorvet eller Christianshavn, alt efter hvilken udbyder du vælger. Priserne varierer alt efter hvilken slags båd du vælger, og alle kan derfor være med. Ønsker du en mere intim båd, er prisen højere, men vil samtidigt afspejle en højere værdi. Prisen på leje af båd afhænger af, hvor længe du ønsker at sejle. Samtlige udbydere tilbyder at timeprisen bliver lavere desto længere tid du sejler.

Når du skal leje en båd første gang, vil der automatisk opstå nogle spørgsmål inden afgang. Og bare rolig, det er helt normalt! Derfor vil vi herunder forsøge at svare på nogle generelle spørgsmål, der opstår ved bådudlejning.

Copenhagen Harbour Friends Boat Rental Picnic Water GoBoat

Photo: Abdellah Ihadian

Turist i egen by

Ved at opleve Københavns seværdigheder til vands ser du byen fra helt nye vinkler og du opdager måske ting, du aldrig havde set før. Rundt omkring byens kanaler tårner smuk arkitektur og spændende seværdigheder op. Uanset, hvor i Københavns Havn du sejler hen er der noget at snakke om for både store og små. Alt i havnen er med til at definere og fortælle historien om København. Læs mere om seværdighederne her.

Fødselsdag, teambuilding eller date på vandet? Mulighederne ved bådudlejning er mange

Når du lejer en båd, vælger du selv hvem du vil have med ombord, hvor længe du vil sejle og hvor ruten går hen. En bådtur danner derfor de perfekte rammer for mange forskellige arrangementer. Har din virksomhed brug for at rykke mødeoplevelserne ud på vandet og skabe et mere kreativt rum? Eller skal du samle dine tætteste venner til en anderledes fødselsdagsfejring? Mulighederne er mange når du lejer en båd, og du bestemmer helt selv, hvordan sejlturen skal forløbe. Få inspiration til hvordan din næste sejltur kan forløbe her.

Copenhagen Harbour Boat Renting Fun Party Absalon GoBoat

Photo: Lærke Andersson

Alternativ til bådudlejning i København

Hvis du foretrækker at hele turen er planlagt på forhånd og du blot skal læne dig tilbage, mens en guide fortæller om byens seværdigheder, er en tur med en af de større havnerundfarter at foretrække. Her vil der være guidede ture på både dansk, engelsk og tysk.

På en af de større ture er der endda mulighed for at tage på hop on/hop off sightseeing. Det vil sige, at du kan hoppe af og på båden, som det passer dig og så meget som du har lyst til fra de forskellige afgangssteder. På den måde kan du let stå af båden nær dé seværdigheder du gerne vil undersøge og opleve på helt tæt hold. På denne form for havnerundfart kan du også vælge at blive siddende under hele turen, mens du med audioguiden i ørene får fortællingen om Københavns bygninger og historie fortalt.

Fordele ved at sejle med en stor havnerundfart

  • Du slipper for at styre båden selv og kan i stedet nyde København
  • Turen er planlagt på forhånd
  • Du kan hoppe af og på som du lyster

Ulemper ved at sejle med en stor havnerundfart

  • Med audioguide i ørerne isoleres du i højere grad fra dem du er sammen med
  • Det er svært at nyde mad og drikke, da der ikke er et bord
  • Du kan ikke booke en plads på forhånd, og risikerer derfor at båden er fyldt på dagen
  • Du bestemmer ikke selv, hvem du sejler med og hvor turen går hen

Der findes også andre måder at opleve København fra vandsiden. Du kan leje et stand up paddle board eller en kajak og padle dig gennem de smukke kanaler. Du kan også udforske havnen på en billigere måde, ved at tage et par stop med Havnebussen.

Mulighederne er mange, og valget er dit. Bådleje er for dig der ønsker en intim sejltur, hvor du selv har kontrol over oplevelsen. Uanset hvilken mulighed du vælger, ønsker vi dig en rigtig god tur på vandet!

Ofte stillede spørgsmål ved bådudlejning

Kan man sejle i alt slags vejr?

Som udgangspunkt kan man sejle i al slags vejr. Regnvejr skal ikke afholde dig for at komme på vandet, men meget stærk vind kan være en grund til, at man af sikkerhedsmæssige årsager bør udskyde sejlturen. Tjek derfor altid vejrudsigten inden du tager ud at sejle.

Må man drikke alkohol på en båd?

Alt med måde, og vi skal huske at tage hensyn til hinanden i havnen. Alkoholregler afhænger af udbyderen, men fælles er, at føreren skal forblive ædru under turen.

Må man medbringe sin hund ombord?

Det er muligt at medbringe sin hund hos flere af udbyderne, dog skal man selv medbringe redningsvest, hvis man ønsker det.

Må man lægge til kaj undervejs?

Ja, det må man som udgangspunkt gerne. Det gælder dog for de fleste udbydere, at minimum 1 person skal blive i båden.

Hvad gør man, hvis man skal tisse under en sejltur?

Det er muligt at lægge til flere steder i havnen, hvorfra der ikke er langt til offentlige toiletter.

Hvor kan man sejle hen?

Det afhænger af hvilken udbyder du vælger. De større både har ikke mulighed for at komme under alle broerne i Københavns Havn. Omvendt har nogle af de større både tilladelse til at sejle længere nordpå ud af havnen.

Må man medbringe egen mad/drikke på båden?

De fleste udbydere tillader at man har egen drikke og mad med ombord, og et par af dem sælger endda kolde drikkevarer, snacks og tapas ved afgang.

Må man høre musik på båden?

Der skal være plads til alle, og vi skal huske at tage hensyn til hinanden – både på vandet, men også til vores naboer, der bor ud til vandet. Derfor er det ikke tilladt at medbringe højttalere på bådene.

Må man bade fra båden?

Det er til fare for dig selv og havnens øvrige trafikanter, og det anbefales derfor at man bader i en af de 9 badezoner i Københavns Havn.