Før du starter med vinterbadning får du her nogle gode råd, der gør dine første oplevelser med det kolde gys lidt mere behageligt. Det øger forhåbentligt chancen for, at du inden for kort tid bliver en inkarneret vinterbader. Læs med så du kan komme godt i gang med den kolde oplevelse. Det er faktisk ganske let at komme i gang med at vinterbade. Det kræver ikke meget udstyr, og der er mange steder i Danmark, hvor det kan lade sig gøre. Det sværeste er at finde en vinterbadeklub, der har plads eller en venteliste, der åbner for nye tilmeldinger. Det kan derfor være fristende bare at springe ud i det selv. Det virker jo let bare at hoppe i vandet ved en strand eller havn. Men inden du kommer så langt, får du en række gode råd, som kan hjælpe dig, inden du hopper ud i bølgen blå.
Selvom ventelisterne ofte er lange, kan det alligevel være en god idé at væbne sig med tålmodighed og blive skrevet på en venteliste. Hvis du vinterbader i en klub, er du sikker på, at forholdene er lavet til formålet, og at det derfor er en forsvarlig aktivitet. Som nyt medlem af en vinterbadeklub får du typisk en grundig introduktion til badefaciliteterne og gode råd, der gør begyndelsen lidt lettere.
Hvis du tilmed er på udkig efter det sociale aspekt, kan et medlemskab i en vinterbadningsklub være en fordel, da der ofte er mulighed for at falde i snak med ligesindede vinterbadere, hvor der er plads til at udveksle erfaringer og fortællinger om det kolde gys.
Det kan ikke skade at stå på venteliste, så tilmeld dig nu, hvis du har interesse for vinterbadning. Hvis du ikke vil være medlem af en vinterbadningsklub, så findes der nogle få steder, hvor medlemskab ikke er et krav. Et eksempel er Sauna by GoBoat, hvor du har adgang til til kolde gys og sauna. På listen her finder du nogle af de mest populære steder for vinterbadning i København. Nogle af stederne kræver medlemskab, mens andre er til fri afbenyttelse.
Vinterbadning kan faktisk ofte være en social aktivitet, hvis man ønsker det. Anbefalingen er altid at bade i selskab med andre – især hvis du er uerfaren. Det er hændt, at vinterbadere reagerer voldsomt på chokket fra det kolde vand, og faktisk ender med at besvime. Det er derfor en god idé at være i selskab med andre vinterbadere i tilfælde af situationer som denne. Selvom du er mere erfaren, vil der
naturligvis altid foreligge en risiko for uforudsete hændelser, når kroppen kommer i kontakt med det kolde vand. Det her er et af de vigtigste af vores gode råd til at komme godt i gang med vinterbadning. Når du er sammen med andre, er der nemlig altid en sikkerhed i den anden person.
Punktet her hænger godt sammen med det ovenstående. Det er nemlig vigtigt, at du kontrollerer dit åndedrag, når du træder ned i vandet. Trækker du vejret for hurtigt, er der en risiko for hyperventilation, hvilket i værste tilfælde kan føre til, at du besvimer i vandet. Dette er også endnu en grund til altid at bade i selskab med andre. I takt med at du kontrollerer dit åndedrag, er det en god idé at gå langsomt ned i vandet, så du hele tiden har den fulde kontrol over din krops reaktion. Hvis du bare hopper direkte ned i vandet, er der risiko for, at din krop ikke kan følge med handlingen.
Er du en af de mange, der egentlig godt kunne tænke dig at starte med at vinterbade og gå i sauna, men ikke helt ved, hvordan og hvornår du skal gå i gang? Så får du et godt råd med på vejen her. Hvis du endnu ikke har erfaring med vinterbadning, er det en god idé at starte i sensommeren/efteråret. Forskere anbefaler, at man starter ud allerede i august eller september, for langsomt at lade kroppen vænne sig til de kolde temperaturer. Ifølge Ældresagen er den officielle vinterbade-sæson mellem oktober til april, men man er selvfølgelig fri for at starte, lige når man har lyst. Inkarnerede vinterbadere hopper som regel i bølgen blå hele året rundt.
Det er som udgangspunkt altid klogt at holde dig tæt på den badebro eller trappeopgang, som du gik ned i vandet fra. Hvis du svømmer for langt væk og pludselig går i krampe, kan selv få meter pludselig føles som meget langt væk. For ikke at give kroppen et unødigt chok, er det desuden bedst at gå langsomt ned i vandet og ikke hoppe ned i det, som mange ellers ville gøre om sommeren. Det er vigtigt at huske på, at sommerbadning og vinterbadning er to helt forskellige ting, og vandtemperaturerne er meget forskellige.
Inden du går ned i det kolde gys er det et klogt træk at få varme i kroppens muskler; fx ved at gå en tur, hoppe på stedet eller løbe. På den måde har din krop det bedste udgangspunkt for, at det bliver en god oplevelse. Mange tror dog, at det er en god idé at gå direkte fra saunaens varme og ned i vandet. Men det kan faktisk være decideret farligt, da forskning har vist, at jo større temperaturforskellen er fra saunaen til det kolde vand, jo større er risikoen for blodtryksstigning. Kommer du fra saunaen og vil en tur i vandet anbefales det at vente 1 minuts tid, så kroppens temperatur har nået at dale tilpas til at blodtryksstigningen ikke vil være af farlig karakter.
Når vejret bliver lidt køligere, og temperaturerne nærmer sig frysepunktet, er det især vigtigt at være ekstra opmærksom på badeforhold og måden, hvorpå du vinterbader. Tommelfingerreglen er aldrig at tage dit hoved under vand. Når kroppen møder det kolde vand trækker blodkarrene sig sammen for at holde på varmen omkring de vitale organer. Det er dog anderledes for blodkarrene i hovedet, da de ikke trækker sig sammen. Ved at få hovedet under vand vil du dermed blive afkølet langt hurtigere, og risikoen for at besvime stiger. Mange vinterbadere vælger at have en hue på for at sikre ekstra varme til hovedet.
Om du vil bade med eller uden badetøj er i princippet op til dig selv, eller måske mere op til det sted, hvor du bader fra. For nogen er det rart at føle sig mere i ét med naturen ved at bade nøgen. Her er fordelen samtidig, at du ikke skal bakse med det kolde, våde badetøj, når du kommer på land igen. For at holde hovedet varmt, kan det være smart at tage en hue på, der dækker ørerne. Nogle benytter samtidig badesko, som kan være en god hjælp for både at holde føddernes temperatur, og for at skærme mod sten og muslingeskaller på havbunden.
Så snart du kommer op fra det kolde vand, skal du altid have en badeponcho, badekåbe eller et stort håndklæde liggende klar, så du hurtigt kan tørre dig selv og få varmen tilbage i kroppen igen. Hav gerne et par varme sokker eller sutsko klar, så dine fødder ikke forbliver kolde – og naturligvis en varm sweater og et par lange bukser.
Nu har du fået vores gode råd til at komme i gang med vinterbadning. Med alle disse råd i mente, bør du nu være mere eller mindre klar til at starte dit nye eventyr som kommende vinterbader. Der er nemlig ikke noget at sige til, at mange, unge som gamle, har taget vinterbadning til sig. Forskning viser nemlig, at hjernen frigiver en række signalstoffer, når kroppen møder det kolde vand. For nogle gør oplevelsen dem næsten helt “høje” af endorfiner.
God fornøjelse.
Hvornår skal man starte med at vinterbade?
I princippet kan du selv bestemme, hvornår du vil starte med at vinterbade. Men hvis du er førstegangsvinterbader, vil rådet være at lave en mild opstart, hvor du starter i august/september og langsomt vænner dig til vandet, der gradvist bliver koldere og koldere.
Hvor kan man vinterbade i København?
Der er forskellige steder i København, hvor vinterbadning er muligt. Find listen her.