Beklædning på vandet: Tøj til sejlturen uanset årstid

By Laura Holsteinborg

Senest opdateret 06. januar 2023

Noget af det, der er skønnest ved at bo i Danmark er vores skiftende årstider. Det at vi har forår, sommer, efterår og vinter gør, at vi får oplevet vejret på mange tænkelige måder. Det betyder samtidig, at vejret ind imellem kan være en anelse uforudsigeligt. Til en sejltur er det derfor altid en god idé at pakke lidt forskellig påklædning for at være på den sikre side. Med det rigtige tøj bliver en tur på vandet til en god oplevelse i alt slags vejr. Læs vores tips til den rette påklædning til din tur på vandet uanset årstiden.

3-lags princippet

Friluftsfolk, sejlere og mange andre, der ofte opholder sig udenfor, benytter sig af tre-lags princippet, som pejlemærke for fornuftig beklædning på vandet, men også til lands. Det er en god måde at klæde dig klogt og effektivt på, når du skal færdes udendørs og holde varmen. Når du sammensætter dit tøj efter tre-lags-princippet, er her gode råd til alle tre lag.


3-lags princippet ved påklædning:

  1. Inderste lag: svedtransporterende tøj
    Tag et tyndt lag tøj på tæt ind på kroppen, men ikke for stramt. Tøjet skal transportere sveden væk fra huden. Uld er ofte et godt materiale. Det kan dog klø lidt og tager længere tid at tørre efter vask. Hvis du i stedet bruger syntetisk materiale, skal du i højere grad lufte og vaske det, fordi det holder på lugten – modsat uld.

  2. Midterste lag: isolerende tøj
    Tøjet i midten har til opgave at isolere. Uld og syntetisk materiale som fleece er oplagt. Uld isolerer også selvom det er vådt, men bliver tungt og tager længe tid om at tørre. Fleece har den modsatte reaktion: Tørrer hurtigt, holder sig let, men isolerer ikke særligt meget, når det er vådt.

  3. Yderst lag: vand- og vindtæt tøj
    Det yderste lag skal beskytte dig (og de to andre lag) mod vand og vind udefra. Jo mindre kulde og vand der kommer ind, jo nemmere kan du holde varmen. Regntøj er oplagt. Til rekreativ sejlads kan hverdagsjakken (hvis den kan holde vand og vind ude) også bruges. Åndbare jakker er også gode. Det smarte ved tre-lags princippet er, at du relativt nemt kan tage tøjet af og på. Metrologernes udtryk “omskiftelig vejr” dækker stort set over alle typer vejr. Når skyerne er fremme og det blæser, er alle tre lag perfekte. Men sejler du til et vindstille sted og skyerne lige pudselige er væk og i stedet nyder du fuld sol, er det ret nemt at kunne smide det yderste lag.

Beklædning på vandet i foråret

Når foråret kommer snigende, betyder det et farvel til de kølige temperaturer og et velkommen til lysere og lunere dage. For mange kommer foråret med et skud ny energi og forhåbentlig en større lyst til at komme ud i det fri og en tur på vandet. Forårsmånederne, der strækker sig fra marts, april til maj, kan dog være svære at
gennemskue, når det kommer til vejret. Men frygt ej, så længe du er godt beredt med det rette tøj, er der som oftest god mulighed for gode stunder på vandet i foråret med massere at se.

Overgang mellem vinter og sommer

I overgangen mellem vinter og sommer sker der en masse ændringer i vejret, som kan gøre det svært at vælge den helt rette beklædning på vandet. Om foråret er det nemlig ofte sådan, at luften kan være ganske lun, mens vandet fortsat er koldt. Det er derfor en ekstra god idé at være opmærksom på disse forhold forud for en sejltur. Ofte er vandet stadig kun 8-10 grader om foråret. Som regel er luften på vandet desuden en anelse køligere end på land, hvor du ofte er mere beskyttet af bl.a. høje bygninger. Det er derfor smart at klæde sig lidt varmere end du egentlig tror, du har brug for, når du føler efter på land.

Det skader heller aldrig at have skiftetøj af forskellig tykkelse med ombord. På den måde bliver skiftendevejrforhold ikke en hindring for en god tur til søs. 3-lags princippet er oplagt i foråret – især tidligt og på dage med omskiftelig vejr

Tag på

  • Lange bukser
  • Jakke
  • Halstørklæde
  • Tynd undertrøje
  • Varm trøje
  • Vind- og vandtæt jakke

Tag med

  • Regntøj
  • Tæpper
  • Tynde vanter
  • Noget varmt at drikke
  • Solbriller og hat
  • Solcrme
  • Paraply
Spring sail GoBoat

Foto: Abdellah Ihadian

Tøj til sommerens sejltur

Når solen brager fra en skyfrihimmel en varm sommerdag, kan man hurtigt tænke, at der kun er behov for så lidt tøj som muligt. Det gode råd er dog alligevel at pakke en taske med ekstra tøj, så du hurtigt kan skifte i tilfælde af ændring i vejrforholdene – og her mener vi ikke kun sommerregn. Hvis du sejler i en GoBoat med bimini, hvor du kan ”gemme” dig for solen og skåne huden en anelse, er du bedre dækket ind i forhold til risikoen for solstik. En solhat, kasket eller andet til at dække hovedet er en klar anbefaling. Det samme gælder med solbriller – og husk altid solcremen.

Selvom sommeren som oftest byder på stabilt vejr, kan det hurtigt skifte. Som sejlende er det vigtigt at kunne tilpasse sig derefter. Som udgangspunkt er det klogt at medbringe en tynd, lys langærmet trøje eller jakke, som beskytter mod at blive forbrændt af solen. For selvom du er så heldig at sejle i en båd med overdækning, er der alligevel risiko for, at du ikke er i skygge hele tiden. Det er nemlig svært at gemme sig helt fra solen, da dens stråler også reflekteres i vandet. Bemærk også, at solens UV-stråler skinner igennem skyerne. Selvom der ikke er høj solskin, skal du alligevel beskytte din hud. Kræftens bekæmpelse har en gratis UV-app, som du kan hente her.

Badning i Københavns Havn

Selvom vandet er varmt, solen er fremme og du har lyst til at hoppe i vandet, er det dog ikke tilladt fra en GoBoat. Det er alt for farligt for både dig selv og andre trafikanter i havnen. De steder du må bade i havnen, kan du se her – men husk, du må ikke hoppe i fra en GoBoat. Der må du sejle båden tilbage til basen og derefter tage en dukkert fra et af de mange havnebade eller svømmezoner.

Et område på kroppen, som ofte kan glemmes i sommervarmen, er fødderne. Mange vil nok hurtigt hoppe i sandalerne, når temperaturen er over de 20 grader. Det er naturligvis ikke nødvendigvis en dårlig idé med sandaler, det er blot vigtigt at huske, at fødderne også kan blive forbrændte i sandaler. Selvom det ikke har noget med påklædning at gøre, anbefaler vi, at du husker at få nok væske i varmen. Bemærk GoBoats alkoholpolitik. Der er heldigvis adgang til en del toiletter tæt på vandet (husk du må ikke tisse i vandet!). Se kort med toiletter over København her.

Tag på

  • Bukser eller shorts
  • T-shirt eller overdel
  • Hovedbeklædning
  • Fodbeklædning
  • Solbriller
  • Solcreme

Tag med

  • Jakke
  • Ekstra trøje
  • Evt. ekstra t-shirt
  • Noget koldt at drikke
  • Solbriller og hat
  • Solcreme
Summer in Copenhagen harbor GoBoat

Foto: Abdellah Ihadian

Beklædning til efterårets sejltur

Efteråret kan som bekendt være en både våd og blæsende fornøjelse men også lun og solrig. Temperaturene kan være omskiftelige, hvorfor det kan være svært at vurdere, hvor lidt eller meget tøj, der egentlig er behov for. Det gode råd er derfor at dække sig godt ind. Både på kroppen, men også i form af ekstra medbragt tøj –
både regntøj og lettere tøj til de dejlige lune efterårsdage. Den ene dag kan solen skinne, og det kan føles som en lun sensommerdag. Andre dage står regnen ned i tykke stråler, mens vinden blæser alt og alle omkuld. 3-lags princippet er derfor også værd at overveje i efteråret. Det er i hvert fald en beklædning på vandet, der
gavner helhedsoplevelsen.

Ifølge kalenderåret løber efteråret over september, oktober og november. Når vi nærmer os oktober og bladende begynder at blive gule og falde af træerne, så ved man at efteråret rigtigt har meldt sin ankomst. Naturen får et helt nyt udtryk og mange nyder at komme ud blandt de gule og brune efterårsfarver. Selvom man
er midt inde i byen, er der alligevel rig mulighed for at opleve efterårets smukke farver fra vandet. Langs mange kanaler er der nemlig fyldt med træer og beplantning. Den otte natur kan dog godt snyde, og få os til at klæde os lettere end vi egentlig burde, når vi bevæger os udenfor.

Ifølge DMI er der i efteråret en middeltemperatur på lidt over 9°C, hvilket kan være en drilsk størrelse. Skal du en tur på vandet i løbet af denne sæson, er det altid vigtigt at have ere lag på, og gerne et ydre lag der er vind- og vandtæt. Husk, at fødder, hoved og hænder er essentielle at holde varme, så derfor er varme sko, hue og vanter noget, der altid skal medbringes.

Tag på

  • Lange bukser
  • Jakke
  • Halstørklæde
  • Tynd undertrøje
  • Varm trøje
  • Vind- og vandtæt jakke

Tag med

  • Regntøj
  • Tæpper
  • Tynde vanter
  • Noget varmt at drikke
  • Solbriller og hat
  • Solcreme
  • Paraply
Sailing in Copehagen winter GoBoat

Foto: Andrew Rogala

Beklædning på vandet om vinteren

Den danske vinter kan være hundekold. Den kan også være lun – for årstiden. Uanset er det om vinteren, hvor du skal klæde dig varmest på, når du sejler. Tre-lags princippet er essentielt i vinteren. Derudover skal du overveje, hvor længe du vil være på vandet. Om sommeren sejler mange to, tre, re og ere timer. Men om
vinteren er perioden typisk en eller to timer. Når du bender dig på en båd som fx GoBoat, der ikke er særlig stor, er det begrænset, hvor meget bevægelse der er plads til. Så vidt det er muligt er det alligevel smart hele tiden at holde sig i bevægelse i den udstrækning det er muligt. Undgå afkøling og kulderystelser, så bliver turen bedre. For at sejle om vinteren kan noget helt specielt, når du har havnen nærmest for dig selv.

Varmetab ved forskellige temperaturer

Ved +10ºC tabes ca. 25% af den mængde varme stofskiftet producerer hos en person, der sidder stille

Ved +5ºC er varmetabet på ca. 50%

Ved minus 5- 10ºC er procenten oppe på hele 75%

Hoved, hænder og fødder

Der er ingen tvivl om, at visse dele af kroppen skal prioriteres, når man bevæger sig ud på vandet om vinteren. Hovedet er en af de dele, fordi du taber meget varme via hovedet. Derfor er huer vigtige. For børn kan flyverdragter eller huer syet på jakken være en fordel. Næste vigtige kropsdele er hænder og fødder. Varme handsker og forede vinterstøvler er derfor også et must, når det er koldt. Det er et klogt træk at medbringe en taske med ekstra tøj til hoved, hænder og fødder – men også resten af kroppen. På den måde har du altid den rette beklædning med på vandet. Tæpper er også en fordel at tage med både til at sidde på og at have rundt om dig.

Du skal altid have adgang til redningsvest i både. Men om vinteren er det om muligt endnu vigtigere med adgang til eller bære redningsvest, hvis uheldet skulle være ude og du eller dine medpassagerer falder over bord. Vær derefter opmærksom på, hvor vestene er og tag dem gerne på. Noget varmt at drikke hjælper ofte med temperaturen i kroppen. Og ikke nok med det varmer, så er det også hyggeligt at drikke varm te, kaffe eller kakao, mens du sejler.

Tag på

  • Lange bukser
  • Vind- og vandtæt jakke
  • Halstørklæde og hue
  • Vanter eller handsker
  • Vinterstøvler
  • Flyverdragt

Tag med

  • Regntøj
  • Tæpper
  • Ekstra hue og handlsker
  • Ekstra tørklæde mv.
  • Noget varmt at drikke
  • Paraply

Foto: Andrew Rogala

Sikkerhed året rundt

Et godt råd uanset om du skal på vandet om sommeren eller vinteren, er det en god idé at medbringe solbeskyttelse. Det er nemlig ikke kun om sommeren, at solen kan vise sig fra sin bedste side. Om vinteren får vi indimellem dage, hvor solcreme også kan være nyttigt. Derudover er skiftetøj altid essentielt at have med ombord. På den måde er du altid beredt på det meste.

Husk, at uanset hvilken tid på året du skal ud at sejle er sikkerheden det vigtigste. Det betyder, at du altid skal huske den vigtigste beklædningsdel: redningsvesten. Det er ikke et lovkrav at bære redningsvest. Det er dog et lovkrav, at der altid skal være redningsveste ombord svarende til det antal personer, der sejler.

Ofte stillede spørgsmål

Kan man sejle hele året rundt med GoBoat?

På lokationen i København er det muligt at sejle året rundt. Om vinteren kune i weekenen dog. I Odense og Aarhus er der lukket over vinteren.

Skal man have redningsvest på, når man sejler med GoBoat?

Det er ikke et lovkrav at bære redningsvest, når man sejler med GoBoat. Der skal dog være redningsveste svarende til antallet af passagerer. Hos GoBoat er der altid 8 redningsveste i rummet under kaptajnens sæde. GoBoat har redningsveste til både babyer, børn og voksne.

Hvad skal min hund have på af beklædning på vandet?

Ligesom os mennesker, er det en god idé at tage beklædning med til din hund, der passer til årstiden. En varm hundevest er en god idé, når det er koldt. Det er også en god idé at give din hund en redningsvest på for sikkerhedens skyld. Dette er ikke et lovkrav, blot et forslag.

Hvornår på året er det bedst at sejle?

Det kommer helt an på, hvilken type sejltur du ønsker. Om sommeren er der flere på vandet end resten af året. Men det kan være ganske hyggeligt at sejle i de lidt køligere måneder, da der ikke er så mange trafikanter på vandet. Det kan være mindre stressende at sejle, når man nærmest har havnen for sig selv.