Bådudlejning i Danmark

By Signe Greiner

Senest opdateret 27. september 2023

Lej en båd og udforsk Danmarks natur og byer på en unik måde. Der er mange muligheder, når det kommer til bådudlejning i Danmark. Her får du en oversigt og en samling gode råd, inden du lejer en båd og sejler ud i landet.

Bådudlejning kan især om sommeren være meget attraktivt og spændende. Leje af båd kan både være interessant i Danmarks større byer såvel som ude i naturen. Der er mange muligheder for at leje en båd, uanset hvor i landet du befinder dig.

Du kan leje en båd mange steder i Danmark. Lej en båd, og tilbring en formiddag, eftermiddag eller hele dage på vandet, hvor der er rig mulighed for at nyde både den danske sommer, den danske natur og de danske byer.

Mange ønsker sikkert, at de havde deres egen private båd, når den danske sommer viser sig fra sin bedste side, men det
behøver ikke være en begrænsning, da vi i Danmark har rig mulighed for bådudlejning.

Her giver vi dig en oversigt over, hvor du kan leje en båd, og forklarer, hvilke ulemper og fordele der er ved de forskellige
former for bådudlejning. Kort sagt alle de ting, der er værd at vide om bådudlejning.

Hvilke typer bådudlejning findes der?

Der findes forskellige måder at leje en båd på. Lej en båd for en dag, nogle få timer eller flere dage. Mulighederne er mange.

Før du kaster dig ud i at leje en båd, skal du overveje dine behov: Vil du for eksempel bare ud at sejle et par timer, eller har du lyst til at sejle i flere dage eller måske endda uger? Hvor mange er I til at sejle? Og har I nogen erfaring fra tidligere?

Her præsenterer vi en række af de mest populære bådudlejningsmuligheder.

Lej en båd gennem privat bådudlejning

Der findes private online platforme, hvor private kan udleje både. Bådejeren sætter sin bål til udlejning, eksempelvis, hvis vedkommende i en periode ikke bruger sin båd. Der er både i forskellige priskategorier, og længden af lejeperioden varierer.

Hvilke fordele og ulemper er der ved privat bådudlejning?

Privat bådudlejning kan være en fordel, hvis du for eksempel holder af at sejle, men ikke har lyst til at eje din egen båd. Det kan også være en anledning til at prøve tilværelsen som bådejer af en for stund, inden du køber din egen båd.

Lej en båd gennem et udlejningsfirma

Udlejningsfirmaer er virksomheder, som er i besiddelse af deres egne både og udlejer disse til privatpersoner eller andre virksomheder. Du henvender dig direkte til firmaet for information om både og pris. GoBoat er et eksempel på denne måde at leje en båd på. Du bestemmer selv, hvornår du vil leje båden, hvor længe du vil sejle, og du skal ikke have nogen erfaring med tidligere at sejle. Du kan nemt booke en båd med det samme i København, Aarhus eller Odense.

Hvilke fordele og ulemper er der ved bådleje gennem et udlejningsfirma?

Der er mange fordele ved denne måde at leje en båd på. En af fordelene er, at det er en meget fleksibel form for bådudlejning, både hvad angår tid og de steder, du gerne vil besøge.

Lej en båd på timebasis, hvor du selv styrer båden og planlægger ruten. I midten af båden er et bord, hvor du og dine medsejlende kan nyde en medbragt frokost – I kan også lægge til et spændende sted i byen og købe proviant. Der er plads til otte personer ombord, og det kræve ikke sejlerbevis eller tidligere erfaring at styre båden. Sikkerheden er tænkt ind i bådens design, og alle sejlende bliver instrueret i brugen af båden og reglerne i den lokale havn.

Hvis du går med et brændende ønske om selv at eje en båd eller måske sejle på et mere avanceret skiv som eksempelvis et sejlskib, så er det ikke sikkert at et udlejningsfirma er den rette model for dig. Så kan du i stedet overveje at leje en båd for en længere periode.

Lej en båd gennem et udlejningsbureau

Et udlejningsbureau er et bureau, som hjælper private med at udleje deres private både.

Det fungerer på den måde, at det ikke er privatpersonen selv, som skal stå for at udleje sin egen båd, og det er heller ikke privatpersonen, som kunden henvender sig til, hvis vedkommende vil leje en båd. Det står udlejningsbureauet nu for.

Udlejningsbureauet fungerer derfor som en slags mellemhandler for udlejer og lejer.

Hvilke fordele og ulemper er der ved bådleje gennem et udlejningsbureau?

Fordelene ved at leje en båd hos private er, at det er fleksibelt og nemt og sikkert at gå til. Du har direkte kontakt med ejeren, også hvad angår ansvar og dækning. Dog er det udlejeren af båden, som sætter betingelserne for bådudlejen. Det kan være en ulempe, hvis betingelserne ikke stemmer ovens med dine ønsker for leje af båden.

Ofte kan du som lejer af båden selv bestemme, om du ønsker en kaptajn med i handlen, eller om du ønsker selv at sejle båden. Dette kan være en god mulighed, hvis man ikke er den mest erfarne sejler.

Leje af båd gennem en privat bådudlejer har også den ulempe, at ejeren af båden selv bestemmer, om vedkommende ønsker at udleje sin båd til personen, der ønsker at leje den. Denne ulempe er der ikke hos et udlejningsfirma, hvor alle er velkomne.

Hvad er vigtigt at vide, når du skal leje en båd?

Der vil altid være en række ting, du bør være opmærksom på, når du lejer en båd. Uanset, om det så er hos en privat udlejer, et udlejningsbureau eller et udlejningsfirma.

  • Tjek eksempelvis, om der er aldersgrænser hos den bådudlejning, du overvejer.
  • Hold øje med skiftende priser
  • Sørg for at notere dig bådens tilstand, før lejen begynder
  • Husk, at når du gør brug af en anden privatpersons ejendom, er du og andre ombord ansvarlige, for at båden blive returneret til ejeren i samme stand, som I modtog den i

Husk sikkerheden ombord

Uanset hvilken slags sejlads du skal ud på, skal du huske at pakke det essentielle sikkerhedsudstyr. Det kan være altafgørende, hvis der opstår en nødsituation.

Først og fremmest er det vigtigt, at alle på båden bærer redningsvest. Hos GoBoat får gæsterne altid redningsveste med i båden inden sejladsen. Der er redningsveste både til børn og voksne.

Det er også smart at have en mobiltelefon med ombord, så I kan ringe efter hjælp, hvis uheldet skulle være ude.

Husk også altid at holde ordentligt udkig og være opmærksom og lydhør for at undgå sammenstød med andre både. Du skal bruge din sunde fornuft og vurdere risikoen for sammenstød – tag aldrig nogen chancer. På denne måde kan du passe på dig selv samt dine medpassagerer og andre trafikanter på vandet.

Hvor er det godt at sejle?

Danmark er et land, der er rigt på både natur og dyreliv, så det er et perfekt sted at tage ud at sejle. Gennem bådudlejningsfirmaer som GoBoat kan du opleve landets tre største byer, København, Aarhus og Odense, på en hel unik måde.

Det kan også være, du har lyst til at sejle ude i naturen, og her er nogle bud på, hvor i det danske landskab det er attraktivt at sejle.

Det Sydfynske Øhav er nok et af de bedste bud, hvad angår sommersejlturen i Danmark. Her viser kongeriget sig fra sin flotte side, både når det gælder dyre- og fugleliv, og så er der masser af aktiviteter til hele familien.

Limfjorden er et smukt område, hvor man både kan sejle i landets næststørste fjord, Mariager fjord, som samtidig munder ud i Jyllands østkyst. Sejler du ind gennem Limfjorden, er der mulighed for at stoppe ved mange forskellige lystbådehavne, som byder på rigeligt af oplevelser for hele familien.

Vejle Fjord byder på et bakket landskab med skove og smukke marker. Man kan sejle frit i 12 sømil lang fjord, og man kan også vælge at sejle en tur langs stranden eller sætte kurs mod lystbådehavnen i Vejle eller Brejning. I den anden ende af landet finder vi klippeøen Bornholm og Christiansø, landets østligste punkt. På Christiansø bor ikke mange mennesker, men alligevel bugner øen af kultur. Her er både fæstninger, stenhytter og tårne fra forskellige tidspunkter.