Aarhus Havn har i mange år været under udvikling. I de seneste par år har der været et stort fokus på at gøre området langt mere rekreativt. Du kan læse mere Aarhus Havns historie her. Havnefronten byder på nye som gamle arkitektoniske bygninger, der også bør opleves fra vandsiden af. Med GoBoat kan du opleve havnefronten fra vandet samt sejle nordpå gennem kanalen til Aarhus Lystbådehavn. Du skal dog være opmærksom på, at vandstanden nogle dage kan være så høj, at det ikke er muligt at sejle under broen, der krydser kanalen til Lystbådehavnen. Vi har samlet en liste over seværdigheder i Aarhus Havn, som du vil møde på din vej med en tur i en GoBoat.
Den 38.000 kvm. store stjerneformede bygning på havnefronten huser Aarhus Maskinmesterskole, Instituttet for Ingeniørvidenskab, Ingeniørhøjskolen Aarhus Universitet og Incuba. Bygningen stod færdig i 2014 og blev designet af Kjær & Richter med Christensen & Co arkitekter. Det store vidunder finder du mellem Havnepladsen og GoBoats base på Pier 2. Under den stjerneformede attraktion er der er 450 offentlige parkeringspladser, hvilket er gratis med AarhusCARD.
På havnepladsen lige nord for Toldboden, finder du springvandet Endless Connection. Kunstværket med sine 2 meter høje vandmure stod færdigt i 2017, hvor Aarhus var Europæisk Kulturhovedstad. Værket er designet af den danske kunstner Jeppe Hein, og 20 millioner blev doneret af Salling-fondene til opførelsen. Inspirationen kommer fra Aarhus’ stjernehimmel, og har skiftende mønstre som står tændt fra klokken 7 til 23 i perioden midt april til slut oktober. Det utraditionelle kunstværk inviterer til leg og er blevet et samlingspunkt for for både børn og voksne i Aarhus. Især børnene finder det spændende, da forskellige rum skiftevis opstår.
Dokk1 er er multifunktionelt hus, som agerer samlingspunkt i Aarhus, og er kendt for at være bindeleddet mellem vand og by. Bygning huser blandt andet Aarhus’ Hovedbibliotek, Stadsarkivet, et velfærdsteknologisk oplevelsesrum, studieceller, en café og meget mere. Dokk1 byder på leg, oplevelser og er i sig selv en af de store seværdigheder i Aarhus Havn. Bygningen blev designet af Schmidt Hammer Lassen Architects og er en del af projekt Urban Mediaspace, som har til mål at omdanne inderhavnen fra industrihavn til byrum for alle. Dokk1 er en stor del af Aarhus havnefront og ligger tværs over vandet fra, hvor GoBoat har deres base.
Pier 2 er en del af udviklingsplanen for indre Aarhus Ø, og er blevet til et midlertidigt eksperiment, som har til formål at inspirere fremtidens rekreative områder i Aarhus. Indholdet på Pier 2 vælges og testes sammen med lokalområdet, og grundet stor efterspørgsel for flere grønne områder i Aarhus Ø, lægges der I dag er det blandt andet hjem for Domen, Fra Grums til Gourmet og GoBoats Base. I foråret 2022 vil en midlertidig bypark stå klar, og i løbet af året vil der komme aktiviteter for både børn og voksne.
Domen på Pier 2 i Aarhus Ø startede som Dome of Visions, men lukkede i efteråret 2018. Efterfølgende overtog Aarhus Kommune ejerskab og driver i dag Domen sammen med lokale og forskellige foreninger i Aarhus. Dome of Visions var et eksperiment og fungerede som et levende laboratorium der havde fokus på sunde materialer, byudvikling, bæredygtighed og meget mere. Du kan læse mere om Dome of Visions formål og historie her. I dag fungerer Domen som et bylivshus for alle i Aarhus, et samlingspunkt der skal inspirere og sætte fokus på fællesskab, bæredygtighed og byudvikling.
En forening på Pier 2, der startede i 2016 med målet om at kreere et svampe experimentarium, hvor de kan afprøve svampes potentialer og brugen af affald som ressource. Hos Fra Grums til Gourmet bruger de kaffegrums som energiressource til at dyrke østershatte i deres svampe farm. De har skabt en cirkulær forretning, der indhenter kaffegrums fra Aarhus’ caféer, og sælger de færdige østershatte tilbage til lokale restauranter.
En byhaveforening på Pier 2, hvis formål er at skabe mere grønt liv og bykultur, samt fællesskaber og hyggelige områder for foreningens medlemmer og dem der kommer forbi. Pier2 Haven blev skabt i starten i af 2017, og har i dag 45 private haver og nogle fællesbede bygget af pallerammer. Som en del af eksperimentet på Pier 2, hjælper dette havefælleskab med at inspirere til en mere grøn hverdag og sætte fokus på miljø og bæredygtighed. Hvis du vil vide mere om Pier2 Haven kan du finde deres hjemmeside her.
Den gamle toldkammerbygning blev opført i 1897 og er tegnet af den kongelige bygningsinspektør Hack Kampmann. Den fungerede indtil 1990 som Aarhus’ fjerde toldbygning og specielt var, at den nye bygning havde frilagre, hvor ufortoldede varer kunne blive opbevaret. Fra 1998 til 2002 benyttede Arkitektskolen Aarhus Toldboden som tegnesale for skolens studerende og efterfølgende blev halvdelen udlejet til erhvervsmæssige formål, mens den anden del blev til en Jensens Bøfhus restaurant. I dag er den hjem til Madklubben Aarhus, en restaurant, der serverer mad til livsnyderen, børnefamilien og den studerende.
I nordhavnsområdet ligger Aarhus Lystbådehavn, hvor blandt andet sejlforeninger, sejlsportscenteret og roklubber holder til. I den nordligste del af lystbådehavnen finder du nordens største træskibshavn, som er hjem for 80 træskibe. Den blev officielt indviet i 1998, dog havde idéen om en træskibshavn i Aarhus længe været under opsejling. Du kan læse mere om historien for Aarhus træskibshavn her.
I den anden ende af lystbådehavnen finder du Aarhus Beddingslaug, hvor store skibe bliver ophalet for at blive vedligeholdt. Langs havnekajen på begge sider er der caféer og restauranter, som bidrager til stemningen og det maritime miljø, der er omkring Aarhus Lystbådehavn. For at komme til lystbådehavnen med GoBoat skal du sejle gennem kanalen, som starter mellem Navitas bygningen og havnepladsen.
Foto: Andrew Rogala
Med en tur i en GoBoat, vil du møde og kunne opleve de nævnte seværdigheder i Aarhus Havn. Vi vil klart anbefale at du sejler en tur op til Aarhus Lystbådehavn, hvor du forenden vil møde det lille grønne fyrtårn. Det er ikke tilladt at sejle ud af lystbådehavnen og dermed vil det lille fyrtårn være vendepunktet for din sejltur. Husk at vandstanden nogle dage kan være så høj at det ikke vil være muligt at sejle op til Lystbådehavnen. Hvis du er i tvivl om hvad du ellers kan opleve i Aarhus, som ikke kun er fra en sejltur, har vi lavet en liste med spisesteder, oplevelser, kunst, historie og mere, som du finde her.
Hvor må man sejle henne i Aarhus Havn?
Det tilladte sejlområde for GoBoat er i Bassin 1 & 2, samt kanalen op til Lystbådehavnen og hele Lystbådehavnen.
Må man selv medbringe mad og drikke i en GoBoat?
Ja, det må man gerne. Vi har også en GoDeli, hvor der kan købes vådt og tørt.
Hvor mange må man være i en GoBoat?
Man må maksimalt være 8 personer i en GoBoat. Dette gælder også børn.
Kan man få en guidet tur med GoBoat?
Nej, det er ikke muligt at få en guidet tur.
Hvornår er springvandet Endless Connection tændt?
Endless Connection er tændt i perioden mellem midten af april til slutningen af oktober, i tidsrummet 07:00 til 23:00.
Hvad er Dokk1?
Dokk1 er et multifunktionelt hus. Her finder du blandt andet Aarhus' Hovedbibliotek, Statsarkivet, et velfærdsteknologisk oplevelsesrum, studieceller, en café og meget mere. Derudover har Dokk1 Europas største automatiserede parkeringsanlæg med 1000 pladser.