Skal du tilbringe en dag i Aarhus, men mangler idéer til, hvad du skal se? Udover at opleve Aarhus Havn og byens seværdigheder fra vandsiden med en GoBoat, har vi samlet en liste over seværdigheder, som vi mener er værd at se, hvis du skal tilbringe en dag i Aarhus. Listen byder på spisesteder, oplevelser, kunst, historie og mere.
Den Uendelige Bro, også kendt som The Infinite Bridge er tegnet af arkitekterne Niels Polvsgaard og Johan Gjøde. Kunstværket blev først opført som en midlertidig del af ARoS udstillingen “Sculpture by the Sea” tilbage i 2015. Her kunne turister og besøgende opleve flere forskellige værker langs med naturområdet Tangkrogen. Da udstillingen lukkede og kunstværket blev fjernet, var flere utilfredse, inklusiv Aarhus Byråd, og er derfor blevet en permanent del af kystlinjen ved Varna. Selvom kunstværket er blevet en permanent del af stranden, kommer det i vinterhi. Det bliver dermed taget ned i uge 44 og stillet op igen omkring uge 17 hvert år.
Aarhus havnebad finder du ved Bassin 7 på Aarhus Ø. Her er det muligt at hoppe i vandet eller bare nyde stemningen på promenadedækket. Selve bassinet har faste åbningstider, hvorimod dækket er tilgængeligt hele døgnet rundt. Opførelsen af Havnebadet kostede 40 millioner kr. og blev doneret af købmand Herman Sallings Fond. Det er den danske arkitekt Bjarke Ingels, som har tegnet havnebadet.
Havnebadet har alle de nødvendige faciliteter, som omklædning, toiletter, udendørsbrusere, vandhaner til drikkevand. Der er 2 saunaer og 4 bassiner, som kan benyttes af både unge og ældre. Det største bassin er 50 meter langt og har en dybde på 2,2 meter. Derudover er der også et springbassin med udspringsplatform og 4 meter dybt vand.
Salling Tårnet er et 360 graders udsigtspunkt på havnepromenaden. Det har siden 2015 har været en del af del af det rekreative Aarhus Ø. Salling Tårnet er tegnet af Dorte Mandrup Arkitekter i samarbejde med Søren Jensen Rådgivende Ingeniørfirma. Som navnet formentlig hentyder er det doneret af Salling Fondene. Selve tårnet er 14 meter højt og vejer mere end 80 ton. Det kan findes ved Bassin 7, som ligger lige ved siden af Havnebadet og flere caféer. På den øverste platform, står du 7,5 meter over kajen, hvor du har en flot panoramaudsigt over havnen, og gennem alle de runde huller, mulighed for at at se ud over byen. Det origamiformede vartegn, er tegnet
med det maritime i tankerne. Dette kommer til udtryk med alle kighullerne og konstruktionen i stålplader.
ARoS er det mest besøgte kunstmuseum i Skandinavien, med omkring en million besøgende årligt. Med sine 20.700 kvadratmeter fordelt på 10 etager er det også et af Nordeuropas største kunstmuseer. På toppen af kunstmuseet finder du kunstværket “Your Rainbow” panorama af Olafur Eliasson, som er en cirkelformet gangbro, med byens bedste udsigt. Den er i alt 150 meter lang, 3 meter bred og med vægge af glas i alle farver. Gangbroen er blevet en turistattraktion i sig selv, og danner baggrund for mange billeder af besøgende, samt spektakulære billeder af byen i otte farver. ARoS byder på kunst og oplevelser til alle aldre, og har fået 2 stjerner i Michelins turismeguide. Hvis du er interesseret i ARoS’ kommende udstillinger og andet kan du finde deres kalender her.
I et kældermuseum under Nordea, kan du opleve udstillingen; Vikingernes Aros, som viser de faktiske udgravninger som har fundet sted på præcis det sted, hvor Nordeabygningen står. Navnet Aros er hvad Aarhus blev kaldt i ældre tid, og betyder å-munding. For at komme ned til Vikingemuseet skal du gå ned af trappen, som tager dig 3 meter ned under Aarhus som vi kender den i dag. På vejen ned af trappen vil du se alle de lag af affald som har hobet sig op gennem årenes løb. For enden af trappen vil du stå på det niveau, hvor vikingerne i det gamle Aros byggede deres huse for mere end 1000 år siden. Vikingemuseet er en del af Moesgaard Museum, og du kan læse mere om dem her.
500 meter fra Dokk1, i hvad der engang var en busgarage lige ved Rutebilstationen, finder du Aarhus Street Food. Et madmarked med 32 gadekøkkener og barer, hvor konceptet er at alle boder skal have mindst én ret til 50 kr. Du kan forvente autentisk mad fra rundt om i verden, som indisk chicken tikka masala, mexicanske tacos, græske salater og hakkebøffer samt danske tarteletter og boller i karry til fornuftige priser, der er lavet på gode råvarer. Aarhus Street Food henvender sig til lokale aarhusianere, der vil have et billigt men godt måltid i et råt, men samtidig hyggeligt og uformelt miljø, fyldt med god stemning i et frirum for alle. Der er også mulighed for at nyde både vådt og tørt udenfor ved borde og bænke, som inde i garagen.
I slutningen af 1100-tallet blev byggeriet af Aarhus Domkirke iværksat i romansk stil, og senere ombygget i gotisk stil omkring midt til slutningen af det 15 århundrede. En del af forvandlingen til den nu gotiske katedral var forhøjelse af midter- side- og tværskibe, samt den gotiske stjerne- og krydshvælvinger. Katedralen har siden sin oprindelse været indviet til Skt. Clemens, der tilbage omkring år 100 var pave i Rom, og kendes også i dag som Skt. Clemens Kirke. Den er 93 meter lang, hvilket gør den til Danmarks længste kirke, og har plads til omkring 1000 siddende. Hvis du er interesseret i at besøge Aarhus Domkirke kan du se deres kalender eller læse om deres rundvisning.
Nyd naturen i en af Aarhus’ største parker, Botanisk Have. Gennem Haven løber et vandløb, som skaber 3 søer i Haven og fortsætter derefter ned gennem Den Gamle Bys kanaler. Det er både muligt og tilladt at nyde medbragt mad i Haven ved opsatte bordbænkesæt. Derudover er der opsat borde med metalplader, hvor engangsgrill kan opsættes, og efter brug er der specifikke affaldstønder til de brugte engangsgrill. Botanisk Have byder på otte omgivelser til en gåtur eller en frokost i det fri.
Midt i Danmarks anden største by kan du opleve 4 forskellige klimazoner, fyldt med fantastisk natur og op imod 2.000 forskellige plantearter. Du kan opleve middelhavsklimaet, den tørre ørken, den tropiske bjergskov og ikke mindst regnskoven. I Væksthusene er planter og natur i fokus, og har været det siden opførelsen af den snegleformede bygning, som stod færdig i 1971. Efterfølgende i 2014 blev Tropehuset bygget og de andre renoveret. Hvis du er interesseret i at besøge Væksthusene, kan du læse om deres åbningstider her.
Besøg Den Gamle By, som tager dig med tilbage i tiden. Oplev hjem, butikker, gader, værksteder og meget mere fra før 1900, i de moderne tider omkring 1927, 1970’erne og indenfor de kommende år hvordan en gade ville have set ud i 2014. Du kan læse mere om hvorfor 2014 og hvad det vil byde på her. Den Gamle By er et levende museum, forstået sådan at du vil møde arbejdende folk, der lever, klæder og opfører sig som man gjorde i de forskellige tider. Den Gamle By har 3 stjerne i Michelins turismeguide, hvilket er det højeste man kan få, og bestemt et besøg værd.
Ved havnekajen i Aarhus Ø er det arkitektoniske bygningsværk “Isbjerget” opført, der med sine hvide facader, skrå tage og turkise altaner forbinder boligerne med havet. Isbjerget var færdigt i 2013 og består af 208 boliger fra 2 til 6 værelser, i et eller flere plan. De trekantede vinduespartier er designet til at passe til Isbjergets former og meget skrå tage, der har til formål at give udsigtslinjer og lys til alle dele af kunstværket. Isbjerget er tegnet af flere tegnestuer, heriblandt 2 danske og vandt i 2013 to priser for “Best Residential Project” og “Residential Mid Rise”. Det er ikke et museum, hvor det er muligt at komme ind at se og opleve noget, men en seværdighed, der er værd at se.
Her har du altså en liste med seværdigheder og mulige spisesteder som du kan besøge enten før eller efter din tur med GoBoat. Der er alt fra attraktioner og naturområder til oplevelser for børn og voksne. Hvis du er i tvivl om, hvad du kan du opleve fra vandet med en tur i en GoBoat, har vi lavet en liste som du kan læse om her.
Hvor kan man parkere i Aarhus?
Der er flere parkeringshuse i Aarhus, men ønsker du at sejle med GoBoat er der parkering under Navitas Bygningen og Dokk1.
Hvornår har Den Uendelige Bro åbent?
Den Uendelige Bro bliver hvert år stillet op omkring uge 17 og taget ned igen omkring uge 44.
Hvornår har den gamle by åbent?
Den Gamle By har åbnet hele året rundt. Du kan læse mere om åbningstiderne her.
Hvad kan man se fra Salling Tårnet?
Fra Salling Tårnet har du flot panoramaudsigt over havnepromenaden, og gennem alle kighullerne kan du se ud over Aarhus By.