Børn med på sejlturen: Aktiviteter til børn

By nanna

Senest opdateret 23. august 2023

Udflugt for hele familien

En sejltur med GoBoat er en oplevelse for hele familien, store som små. Har du endnu ikke haft dine børn med ud at sejle, eller savner du nogle tips til at gøre sejlturen sjovere for alle? I denne artikel vil vi komme med nogle bud på, hvordan du bedst muligt forbereder hele familien til en sejltur med børn ombord. Vi vil præsentere forskellige aktiviteter til børn på sejlturen.

Forberedelser inden sejlturen

Uanset om det er dit barns første sejltur, eller dit barn måske allerede har været ude at sejle et par gange før, så er god forberedelse vigtigt for en succesfuld sejltur. Det er i alle aldre vigtigt at have respekt for vandet og tage regler og retningslinjer seriøst. Københavns Havn byder på rolige rammer og er en perfekt mulighed for at lære dit barn at færdes i og omkring vandet allerede fra en tidlig alder. Jo før du tager dit barn med ud, jo før vænner barnet sig til båden, vandet og at sejle med familien. Uanset om du vil forberede dit barn på livet til søs, eller skabe gode oplevelser med dit barn er vandet, GoBoat og Københavns Havn en oplagt mulighed for dette.

Vi har derfor listet følgende fire overordnede vigtige punkter til dig, der har planer om at tage ud at sejle med dit barn:

  • Sikkerhed
  • Tryghed
  • Underholdning
  • Proviant

GoBoat activities on the water

Sikkerhed

Det er vigtigt, at sikkerheden er i top, når man færdes på vandet. Det vigtigste at sørge for, når du skal ud at sejle, er at have redningsveste med til dig selv og dit barn. Vi har redningsveste i flere forskellige størrelser til børn, så de passer til alle aldre. Disse udlånes ved check ind. Til de voksne ligger der redningsveste i båden under kaptajnens sæde. Det er ikke et krav, at voksne skal bære redningsvest under sejladsen, men det er en klar anbefaling – for en sikkerheds skyld.

Eftersom alle kan sejle med vores både, uanset sejlererfaring, er det vigtigt at have styr på regler, inden I stævner ud. Derfor får I instrukser om havnens regler og retningslinjer, samt brug af vores både, både ved check-in og når crewet sender jer afsted. På den måde sikrer vi, at I er helt klædt på til at færdes på vandet blandt andre sejlene og brugere af vandet.

Tryghed på vandet

For at give dit barn den bedste oplevelse på vandet er det vigtigt ikke selv at udvise utryghed eller være urolig, da det hurtigt kan smitte af på dit barn. Derfor er det en god ide, inden I sejler ud at finde tryghed ved at have dit barn med ombord. Trygheden kan eksempelvis skabes ved, at du sætter dig ind i regler og retningslinjer på forhånd.

Når du har booket en båd gennem vores bookingsystem, modtager du en bookingbekræftelse, hvori der er et link til kaptajnens håndbog. Kaptajnens håndbog er stedet, hvor alle nyttige informationer om en sikker og god tur på vandet kan læses inden sejlturen. Du har gennemført kaptajnens håndbog, når du har taget mini quizzen, som du finder i bunden af siden. Du kan medbringe, den mail du modtager, når du har gennemført mini quizzen, også behøver du ikke skulle gennemgå alle reglerne ved check ind. Hvis du er i tvivl om noget, eller har bekymringer, er du velkommen til at stille dem til vores crew.

Underholdning under sejlturen

En sejltur er en børnevenlig oplevelse, hvor der er mange indtryk, men vi ved alle, at det kan være svært for børn at holde koncentrationen over længere tid. Derfor anbefaler vi, at man tager nogle aktiviteter til børn med ombord, man kan lave undervejs med sit barn, hvis sejlturen ikke er lige spændende hele vejen. Vi har lavet et følgende forskellige aktivitets kits:

  • Søstjernemissionen
  • Røverhistorier
  • Vikingemissionen

Produkterne kan købes, når man booker en båd online eller i vores GoDeli ved check ind. Læs meget mere om vores forskellige aktivitets kits her.

Activites when sailing

Lege på vandet

Vi har her samlet et par sjove lege og aktiviteter til børn, der kan laves ombord på båden. Ingen af legene kræver ekstra redskaber.

Med mit lille øje ser jeg

Den første leg hedder ‘Med mit lille øje ser jeg’. I skal først udvælge en person, der starter legen (tip: børn elsker at starte). Vedkommende vælger en ting, han eller hun kan se i omgivelserne, det kan eksempelvis være en bro, et skilt eller en båd. Derefter giver personen de andre ombord et lille hint om, hvad vedkommende har øje på. Vi kan forestille os at der en blå båd, hvorfor der kan siges “med mit lille øje ser jeg noget blåt”. Nu skal de resterende i båden gætte, hvad personen ser på. Den person, der først gætter rigtigt, får lov at vælge en ny ting, de andre skal gætte.

Legen kan fortsætte, til man ikke gider mere, eller man kan lege, til en person har gættet et bestemt antal ting. Legen er en god måde at være opmærksom på omgivelserne i havnen og måske opdage nye spændende ting.

Kædehistorie

Den anden leg som vi kan anbefale på en sejltur, er en kædehistorie. Først skal I vælge en, der starter legen. Den person skal nu sige to til tre sætninger af starten på en historie til sin sidemakker. Det kan både være en opdigtet historie eller en kendt historie fra en bog for at gøre det lidt nemmere for de mindste. Sidemakkeren siger nu historien videre til sin sidemakker i båden og tilføjer to til tre nye sætninger. Historien går på denne måde rundt i båden, og den sidste person i båden skal så kunne fortælle historien højt.

Hviskeleg

Legen minder meget om den forrige kædehistorie, denne gang skal personen, der starter dog hviske en historie til sin sidemakker. Sidemakkeren skal så hviske samme historie videre til sin sidemakker. Når sidste person har fået historien hvisket, skal denne sige historien højt, så man kan høre, hvor meget historien har ændret sig undervejs. Tip: det er god ide at holde historien kort, fordi det ellers kan blive meget svært for den sidste.

Aktiviteter til søs

Vores både er udstyret med picnicborde i midten af båden, som er brugbare til mad, men også aktiviteter til børn. Vi anbefaler at medbringe farveblyanter og papir eller bøger, som børnene kan tegne i. Børnene kan passende vælge at tegne noget, de har set på turen. Det kunne eksempelvis være en bygning eller en forbisejlende båd.

Det er også muligt for jer at få et fiskenet med ud på sejlturen fra vores crew, så børnene kan fiske skrald fra vandet op på turen. Fanger de noget, får de en lakridspibe, når de kommer i land igen.

Photo: Abdellah Ihadian

Proviant til sejlturen

Vi mener, at en god sejltur hænger sammen med en god omgang proviant, hvorfor vi har picnicborde i alle vores både. Du kan medbringe stort set al slags proviant ombord på vores både, når du skal ud at sejle. Men der er selvfølgelig noget, som er nemmere at håndtere på en båd end andet. Derfor foreslår vi, at man enten forudbestiller mad til sejlturen hos os (forbeholdt sommersæsonen), bestiller mad på en af de mange cafeer og køkkener der ligger i kanalerne eller selv medbringer mad, der er let at håndtere ombord på en båd. Nogle ideer til hvad I kan medbringe hjemmefra, er hjemmesmurte sandwiches, pølsehorn eller pizzasnegle. Du kan læse meget mere om de forskellige mad muligheder i havnen, og hvordan du planlægger en hyggelig picnic her

Når man er på en sejltur, er det en god ide, som minimum at have pakket snacks med til sit barn, da børn hurtigt kan blive urolige, søsyge eller bare sultne. Her kan en lille snack være perfekt til at fjerne fokus fra, hvad der ellers sker omkring dit barn. På den måde kan dit barn nemmere slappe af og koncentrere sig om noget andet. En snack og nogle aktiviteter til børn er en perfekt måde at sikre selv de mindste en god sejltur.

Pak en kurv, smør nogle madder og tag afsted på bølgen blå.

GoBoat picnic on the water

Årstiderne

Uanset årstiden er der en vigtig faktor, der spiller ind på en sejltur – og det er selvfølgelig vejret. Hvad er en god ide at iklæde sig, når man skal ud at sejle, og hvordan forholder man sig til vejret? Det har vi lavet en hel artikel om her. Har du styr på påklædningen, kan du begynde at tænke over, hvad de fire årstider kan, og hvilken betydning de har for din sejltur. 

Sommer

Om sommeren kan du, som oftes, godt forvente massere sol og varme. Her står solen højt på himlen, og det oser af liv i havnen. Det betyder også, at der er mange flere både og andre vandaktiviteter, der skal deles om den samme plads i havnen og kanalerne. Derfor kan det godt blive trængt med de mange sejlende i kanalerne. Men af samme årsag er der også rigtig meget liv, og gang i byens mange hyggelige spisesteder og caféer langs kanalerne.

Efterår

Kan du godt lide, at der er lidt mere roligt i kanalerne, så er efteråret en rigtig god tid at sejle i for dig. I efteråret er der færre brugere af vandet, hvorfor der er mere ro på. Det kan næsten føles som om, du har havnen helt for dig selv. Men det er ikke kun den svindende trafik, der gør efteråret perfekt at sejle i. I efterårsmånederne kan man sagtens være heldig at fange nogle skønne solskinsdage, hvor solens stråler varmer trods den faldende temperatur. Det er alt imens naturen og bybilledet skifter farve fra de meget grønne, hen mod de gule, røde og orange toner. Det gør efteråret til så hyggelig en årstid for en sejltur.

Kan du derfor godt lide, at der er lidt mere roligt, samtidig med, at efteråret flytter ind, men det stadig ikke er så koldt, at den store vinterjakke skal frem, er efteråret en rigtig god tid at sejle i for dig.

Vinter

Om vinteren træder kulden for alvor ind, og kanalerne bliver nærmest lagt øde. Der er dog stadig få kajakroer, lystsejlere og bådudlejningsfirmaer, der fortsat holder åbent om vinteren. Både de store kanalrundfarter og de små private GoBoats sejler året rundt. Folk finder huer og vanter frem for at holde på varmen i den køligere tid. På denne årstid kan man næsten ikke undgå at tænke på, hvordan der bliver hygget rundt omkring. Folk går ture i store dunjakker, der dufter af brændte mandler og varm kakao på næsten alle gadehjørner, og byen emmer af liv på de ellers korte dage, hvor mørket hurtigt falder på, og lyset fra de hvid-gule gadelamper tager over.

På denne årstid kan man passende tage godt med varmt tøj på, købe nogle friske brændte mandler og tage godt med varme drikke med ud på en sejltur med familie, venner, eller partner. Her kan man nyde havnen, vandet og kanalerne der er forunderlig stille, mens man nærmest lydløst bevæger sig gennem hovedstaden med gang i gaderne og vinterstemningen i top.

Forår

Når foråret står for døren, begynder temperaturerne stille og roligt at snige sig op, jakkerne bliver lettere, og huer og handsker bliver lagt tilbage på hylderne. Ligesom i efteråret kan man i foråret nyde, at naturen igen begynder at få lidt farve, efterhånden som træer, blomster og buske begynder at springe ud. Det er også i løbet af foråret, at der kommer mere gang i kanalerne igen, med en stille summen af liv i havnen. Foråret har som regel rigtig mange flotte klare dage, hvor en sejltur kunne gøre sig godt ud med en flok venner, kollegaer eller med børnene, der skal ud og opleve den sprudlende natur.

GoBoat Copenhagen Harbor

Hold ferie med GoBoat

I Danmark er vi heldige at have meget ferie, og udover ferie har vi også helligdage, som eksempelvis påske. Vi elsker jo alle ferie, men hvad skal man finde på at lave i løbet af en ferie? Især når man er en familie, kan det være en udfordring at finde på aktiviteter til børn.

Mens der er massere aktiviteter til børn i og omkring København, håber vi, at I vil tage ud og nyde en hyggelig sejltur, måske pakke en picnickurv eller købe noget mad med ombord fra vores GoDeli. På den måde kan I komme ud og nyde naturen på en lidt anderledes måde, og hvis du tager dit barn med, har vi til de mindste lavet nogle aktiviteter, der kan gøre sejlturen endnu sjovere. Læs mere om vores aktivitets kits her.

Lærerige aktiviteter til børn

Hvis ferien, udover at stå på sjov og ballade, trænger til et godt og lærerigt input, kunne en sejltur være et rigtig godt forslag. På turen kan dit barn lære en masse om vandet, om både og om det at sejle – det maritime liv. Det kan være gennem vores aktivitets kits, der indeholder massere nyttige tips, spændende historier og facts om den maritime verden. Det kan også være gennem de indtryk, og erfaringer, der bliver gjort ved at nyde sejlturen. Der er altså rig mulighed for aktiviteter til børn ombord med os.

Der findes ikke to dage der er ens på vandet, og det elsker vi. Om det så er på grund af de altid nye skibe, som sejler forbi eller ligger til, de nye mennesker på kajen, eller det skiftende vejr vides ikke, vi elsker det bare – og det samme håber vi I gør eller kommer til at gøre. Så tag din familie eller venner med os på sejltur i dine ferier! GoBoat København holder åbent det meste af året, fordi vi bare ikke kan undvære sejlture.

Ofte stillede spørgsmål

Må børn i alle aldre komme med på en GoBoat?

Ja, børn er velkomne med GoBoat i følge af voksne.

Har I redningsveste til børn?

Ja, der er redningsveste til børn, som bliver udleveret ved check-in.

Hvor mange må der være ombord i en Goboat?

GoBoat har plads til en besætning på max 8, hvor af den ene af de 8 er kaptajnen, som skal være over 18 år. Børn er også inkluderet i besætningen på 8.

Er der picnicborde i alle både?

Ja, der er picnicborde i alle GoBoat både, også på alle lokationer. Så der er altid mulighed for at medbringe mad, underholdning eller drikkevarer.