Julen ved GoBoats lokationer verden rundt

By Eric Ziengs

Senest opdateret 21. juni 2023

Juletiden er en ren hyggetid, hvor familie og venner samles omkring traditioner. Julen er faktisk en af de mest fejrede højtider i Danmark, og vi har en lang række juletraditioner, som mange holder nær. Men har du nogensinde tænkt over, hvordan de holder jul i andre lande? Nogle lande har lignende traditioner som os i Danmark mens lande, især dem langt væk fra os, har helt andre traditioner i juletiden. Vi vil her præsentere, hvordan julen ser ud i de lande, hvor GoBoat har en base. Udover Danmark, kan man nde GoBoats baser i Tyskland, Sverige, Australien og England. Du kan læse meget mere om GoBoats mange baser rundt om i verden, og hvad der er at opleve på disse lokationer lige her.

Læs med når vi fortæller om julen verden rundt. Der er helt sikkert nogle traditioner, som du ikke kender, og måske du kan blive inspireret til nye traditioner i din familie. Artiklen bliver opdateret med nye og sjove juletraditioner i løbet af december.

Traditioner i løbet af december

Julen er meget mere end blot juleaften og juledagene. Der er ere juletraditioner i løbet af december, som ofte har til formål at tælle ned til den store juledag. Traditionerne i de Europæiske lande ligner meget hinanden, dog er der nogle forskelle. Én ting alle lande har tilfælles, er at dekorere med julelys rundt i byen. Der er intet, som emmer mere af julestemning end lyskæder dekoreret på byens huse og rundt i haverne. Dette er en skik, vi deler på tværs af jorden, helt fra Danmark til varme Australien.

Danmark og Sverige med de skandinaviske traditioner frem til jul

Når det kommer til de danske og svenske juletraditioner, så ligner disse meget hinanden. Vi har i begge lande tradition for at have et kalenderlys og julekalender med 24 tal, som skaber hygge omkring at tælle ned til den store aften. Adventskrans er ligeledes meget normal i begge lande, hvor 4 lys er samlet i en dekoration, som
tændes hver søndag frem til juleaften. Både i Sverige og Danmark er det populært at se en julekalender i fjernsynet med ét afsnit hver dag frem til jul. For børn er det en helt speciel oplevelse at følge med i en serie én gang om dagen, som underholder mens børnene venter spændt på den store juleaftensdag.

Derudover har Danmark og Sverige det tilfælles, at de to lande fejrer Santa Lucia den 13. december. Santa Lucia er en udbredt tradition i skandinavien. Sankta Lucia var en italiensk helgeninde, og Lucia betyder lys og med traditionen “bæres lyset frem”, som vi este også kender det fra salmen. I Skandinavien er det tradition at have
et Luciaoptog, hvor børn er klædt i hvide klæder, og med brændende lys i hænderne synger salmen om Santa Lucia. Det er især en aktivitet, som dyrkes i skoler og ungdomsklubber, hvor børn og familier samles omkring salmen og de levende lys.

København

Foto: Abdellah Ihadian

Den engelske og tyske nedtælling til jul

I England har mange familier også tradition for at have et kalenderlys, her kaldes det dog ‘advent candle’. I modsætning til Danmark, er der 25 markeringer på det engelske kalenderlys – ligesom der er 25 låger på deres julekalender. I løbet af december går familier I England fra dør til dør, og synger julesalmer. Det er en elsket skik. Det kan også forekomme, at byens torve bliver samlingspunkt for de julesyngende borgere. Byens samles, og tæller ned til julen, mens der spredes julestemning.

I Tyskland er der også tradition for at have en adventskrans i hjemmet, som tændes hver søndag i advent frem til juledag. I Tyskland sættes der ofte et 5. lys i adventskransen, som er større end de andre lys, og tændes på juledag. Familien samles om kransen hver søndag, og nogle familier synger julesalmer. Tyskland er kendt for deres populære julemarkeder, der findes mere eller mindre et julemarked i alle tyske byer. Familier har mange forskellige traditioner knyttet til det at gå på julemarked i løbet af december. Nogle har tradition for at købe julegaver på markederne eller købe nyt julepynt til hjemmet, mens andre besøger julemarkederne for at spise julens søde sager i hyggelige omgivelser. Venner samles også ofte på julemarkeder til julefrokost, hvor øl, ‘Bratwurst’ som er pølser, og kager nydes. Julemarkederne åbner som regel efter ‘Totensonntag’, som er en tysk helligdag, hvor de døde mindes inden julens aktiviteter går i gang.

Leg i det varme Australien

I Australien er det sommer i december, hvorfor mange bruger tiden udendørs i det varme klima. Derfor er der ikke så mange juletraditioner i løbet af december måned. Nogle børn kan godt have en julekalender, ligesom vi kender det, men det er ikke så udpræget. En nyere juletradition i Australien er legen ‘the Elf on the Shelf’. Denne
leg går ud på, at fra den 1. december gemmes en nisse rundt i huset af forældrene, hvor børnene hver morgen skal prøve at finde den. Dette er en ny måde at underholde børnene frem til den store juledag og tælle dagene ned. Det er blevet en populær tradition, som er underholdende og samler familien.

Mange familier har ferie omkring julen, hvorfor mange også er ude på oplevelser. En juletradition er dog stærkt udpræget i de australske byer løbet af december, og det er en ‘Christmas Carol Night’. Her samles byen om byens julelys og synger julesange. I de større byer er dette arrangement en hel parade, hvor kendte sangere deltager, der er fyrværkeri og hele arrangementet sendes på nationalt TV.

Julens søde sager

Julen er kendt for at være en tid med mange søde sager. En hyggestund består som ofte også af godt selskab med en sød kage. Julens søde sager varierer fra land til land, og julens dessert er heller ikke ens. Læs med her, hvor vi fortæller om juletraditioner af den søde slags. Måske du ligefrem får en sød tand efter.

Lidt at varme sig på

I julens søde sager minder Sverige og Danmark også om hinanden. I løbet af december spiser vi julesmåkager, som blandt andet vaniljekranse og pebernødder. Vi elsker æbleskiver med syltetøj og flormelis, og risengrød går også sjældent vores næser forbi. I Skandinavien har vi også tradition for at drikke Gløgg, og du kan ikke gå på et julemarked uden at få duften af den sødlige drik, som er perfekt at varme sig på i kulden.

Selvom de to lande ligner hinanden så meget, så er der alligevel forskel. Desserten juleaften i Danmark er, og bliver, den traditionelle risalamande, hvor øde og mandler er vendt i risengrøden. I Sverige er der ikke helt samme faste tradition med dessert, dog er risalamande en af de mere gentagne desserter i de svenske hjem. I
Sverige kalder de dog desserten for Ris á la Malta. I Danmark er det med sikkerhed kirsebærsovs, der kommer ovenpå vores risalamande – så fastlåste er vi i Danmark – mens det i Sverige er meget mere smag og behag som afgør, hvilken sovs der er på toppen.

Når det kommer til Tyskland, har de også tradition for at fejre julen med søde retter. Når man besøger de tyske julemarkeder, er det meget normalt at varme sig på en ‘Glühwein’, hvilket er Tysklands version af en Gløgg. Den der drikkes i Tyskland, er mere syrlig og spækket med krydderier, mens vores Gløgg i Danmark er sødlig og med rosiner og nødder. Juledesserten i Tyskland er den kendte ‘Christmas Stollen’. Stollen er et frugtbrød med sukker og marcipan, hvorfor det er en sød sag. Frugtbrødet siges at være opstået i Dresden, hvor byens bagere formåede at skabe et brød så godt, at det blev verdenskendt. Desserten er siden blevet udviklet, og kan nu findes i forskellige variationer. Men en ting er sikkert, og det er, at den bliver disket på julebordet.

De tunge kager i England

England har også et bredt udvalg af søde julekager. Noget Englands kager har tilfælles er alkohol. En populær kage i løbet af december er nemlig ‘The Whiskey Dundee’, som er en smuldrende kage lavet med Whiskey. Men det er især den Engelske julebudding, som er en kendt, da det er desserten til julemiddagen. Buddingen er en kraftige kage, som stammer helt tilbage fra Middelalderen. Buddingen blev skabt med et højt indhold af alkohol for at hindre, at den blev fordærvet for hurtigt. Kagen har nemlig tradition for at blive påbegyndt på ‘Stir Up
Sunday’, som er 5 uger før jul. For at give den et ekstra festligt touch, sættes der ofte ild til buddingen, mens den serveres; en effekt man skaber ved at hælde en skefuld brandy, der er tændt på forhånd, henover buddingen, før den præsenteres ved bordet. Buddingen spises som noget af det sidste ved det store julemåltid.

Friske frugter og varm kakao

Mens vi i Europa varmer os på Gløgg, tunge desserter og varme kager, så er det højsommer i Australien, hvorfor decembers søde sager ofte er is at køle sig på. Dog har nogle familier tradition for at lave varm kakao og peberkager til børnene i løbet af december. Juledesserterne er dog altså mere friske og frugtfyldte. I Australien er en traditionel juledessert Pavlova. Pavlova er en dessert, som består af marengsbund, let flødeskum og en masse friske bær. Det er en fantastisk sommerdessert, som man i Australien altså spiser som en juledessert.

Julemand hos GoBoat

Foto: Signe Greiner

Dato for Juleaften

Når det handler om hvilken dato juleaften fejres, så er det ikke samme dag alle steder. Når det kommer til, hvad hovedmenuen står på, svinger det også rigtig meget fra land til land. Læs med her og hør om de lækre og anderledes retter, og hvilke traditioner der er på den store dag.

Juleaften i de engelsktalende lande

I Australien afholdes julen den 25. december, og er ofte en dagsaktivitet. Det er sommer i december måned i Australien, hvorfor familier tager ud i det varme vejr. Den 25. december tager familierne derfor ofte på stranden, og tilbringer juledag med leg og afslapning. Middagen er ofte en frokost og ikke nødvendigvis et aftenarrangement, som vi kender det. Menuen består af at grille på stranden, som en Australier ville kalde barbecue. Derudover er det ofte skaldyr, som der bliver disket op med på standen, især rejer er en traditionel spise til jul. Men der er jo heller ikke noget bedre end grill, skaldyr og strand i varmt vejr. Det må bare her konstateres, at vores juletraditioner er meget betinget af vejret.

I England fejres julen, ligesom i Australien, den 25. december. Her står dagen på gaver, og der nydes en julemiddag om aftenen. I England er der juledag en tale fra dronningen til nationen, som familie, traditionen tro, vil se samlet om fjernsynet – ligesom vi kender det nytårsaften i Danmark. Middagen står på kalkun, postejer og
ikke mindst den tidligere nævnte julebudding. I England er der en sjov tradition juleaften, hvor der bliver placeret en mønt i julebuddingen. Det bringer held at være den der nder mønten juleaften, når desserten spises. En tradition i England er også, at den 24. december om aftenen hænger børnene sokker op til julemanden.

Juleaften i de skandinaviske lande

I Danmark, Sverige og Tyskland fejrer vi julen den 24. december om aftenen, hvor familier samles til middag. I Danmark og Tyskland består menuen ofte af and, gås og/eller æskesteg. I Danmark er der som regel tre slags kartofler til middagen: De hvide, de brunede og de sprøde i form af salte chips. Det at spise chips til anden er en dansk tradition, men en vi nødigt ville undvære. Julemiddagen, eller Jullbord som det kaldes i Sverige, minder mere om vores menuer til julefrokoster, hvor der er kødboller, pølser, and, også er Janssons Frestelser, flødekartoer med ansjoser, traditionel for det svenske julebord.

Når vi i Danmark spiser risalamande juleaften, så er det jo ikke blot for fornøjelsens skyld. Det er lige så meget for at være den, der finder den hele mandel, og får mandelgaven – det kan i meget konkurrencepræget hjem være den vigtigste gave. Svenskerne har også tradition for at putte en hel mandel i grøden – ved nogle familier er det i risengrøden og ikke Ris á la Maltaen – og her er det ikke en gave, man får som vinder af mandlen. I Sverige siger man, at den der får mandlen, bliver gift det følgende år. Konkurrencen i at få gaven er altså udpræget dansk.

Danmark, Sverige og Tyskland er enige i, at der til jul skal være et juletræ i stuen, som er pyntet med dekoration og lys. Men herfra skiller landene sig fra hinanden. I Tyskland bliver der sunget julesange til synet af træet, men i Danmark tager vi den lige skridtet videre. Ja, skridt tager vi jo faktisk rundt om, eftersom vi vælger at danse rundt om juletræet juleaften, mens vi synger julesange. At danse om træet er altså en skik i Danmark, og vi er kendte for den i udlandet. Det er en meget kærkommen tradition, som bliver ført videre fra generation til generation. I Sverige har der været tradition for at danse om juletræet, men er ikke så udbredt mere.

Julemandens mange facetter

Hvordan er det nu lige med julemanden, er han kun i Danmark, eller er han også på besøg i de andre lande? Julemanden er noget af det første børn bliver bekendt med i juletiden, når man som barn hører, at det er julemanden, som kommer med gaver, og man derfor skal opføre sig pænt for at komme på listen over de gode børn. Læs med når vi beskriver traditioner omkring julemanden i de andre lande. Én ting er sikkert; julemanden er børnenes ven i alle lande.

Julemanden ved GoBoat

Foto: Christoffer Strange

Den australske Santa

I Australien hedder julemanden Santa, og historien om Santa er lidt anderledes end, hvordan vi kender den. Eftersom det er højsommer i Australien, og dermed rigtig varmt, så giver julemanden sine rensdyr en pause, og benytter sig i stedet af kænguruer. Julemanden bliver også beskrevet som, at han skifter fra sit varme tøj til
noget mere sommerligt, så julemanden bærer badeshorts, og kommer nogle gange frem på et surfboard. Nogle familier har tradition for at lægge noget kage frem til julemanden, måske sammen med en kold alkoholfri øl, så han kan komme rundt til alle børn i varmen.

Father Christmas

I England hedder julemanden ‘Father Christmas’, og han besøger børnene natten til den 25. december. I den forbindelse er der tradition for, at børnene hænger julestrømper op den 24. december, så julemanden kan lægge julegaverne i strømperne. Ligesom i Australien er der skik om at lægge noget spiseligt frem til
julemanden, når han er på besøg. I England er det som oftest den traditionelle ‘mince pies’, brandy eller grøntsager såsom gulerødder. Det er ofte, at forældrene har spist af kagerne om natten for at få det til at ligne, at julemanden har kunne lide, hvad der er blevet stillet frem. Gaverne som er lagt i julestrømperne åbnes så den 25. december om morgenen inden gæster kommer til middag om aftenen.

Den tyske skik om Julemanden

Traditionen om julemanden er noget anderledes i Tyskland sammenlignet med de andre lande. Her hedder julemanden ‘Sankt Nikolaus’, som oprindeligt var en græsk biskop, hvilket stammer fra en katolsk forestilling. Sankt Nikolaus var en helgen, som bragte gaver til de artige børn. I modsætning til de andre lande besøger Sankt Nicolaus børnene den 6. december og ikke juleaften, da dette er navnedagen for Sankt Nikolaus. Her kommer Sankt Nikolaus også forbi børnenes hjem om natten, og lægger gaver til de artige.

Julemanden i Skandinavien

I Danmark og Sverige er vi meget ens i måden at opfatte julemanden. Dog kaldes julemanden ‘Jultomten’ i Sverige. Julemanden kommer på besøg i hjemmene juleaften hos de børn, som har været artige. Det er som regel ved, at en fra familien eller en bekendt har klædt sig ud i julemandskostume, og banker på døren i løbet af
juleaften. Det er altså en præsentation af julemanden, hvor børnene får lov at kramme og vinke til ham. Nogle gange sker det så, at børnene kan gætte, hvem der er bag kostumet – og så mister man troen på julemanden, men historien bliver fortalt videre fra generation til generation.

Ofte stillede spørgsmål

I hvilke lande kan man finde GoBoat?

Du finder GoBoat i fem forskellige lande. Danmark, Sverige, Tyskland, UK og Australien.

Hvor mange må man være i en GoBoat?

Der er plads til maks. 8 personer i en GoBoat.

Må man medbringe mad og drikke på en GoBoat?

Ja, det må man gerne. Det er dog kun tilladt at medbringe og indtage 2 genstande per. mand.