Odense Aafart

By Eric Ziengs

Senest opdateret 22. juni 2023

Besøger du Odense, er det næsten umuligt at undgå at besøge Eventyrhaven og se turbådene roligt glide forbi på Odense Å. Turbådene ejes af Odense Aafart, og de har sejlet på åen i mere end 130 år. Sejl med Odense Aafart, når du besøger Odense næste gang – du vil ikke fortryde det.

Odense Aafarts historie

Siden 1882 har Odense Aafart sejlet på Odense Å. Til at begynde med sejlede man med formålet om at transportere det finere borgerskab til Fruens Bøge. Det var nemlig her at bal og skovture fandt sted. Borgerskabet fandt hurtigt ud af, at det var hårdt at ro op ad åen, og derfor var efterspørgslen for at komme fra Munke Mose i centrum til Fruens Bøge høj. Dermed blev den første dampbåd indført i 1882.

Sangen “Vi sejler op ad åen” af Laurits Stephan, som de feste i dag forbinder som fællessang til fodboldkampe, er skrevet om Odense Å. Den handler netop om turen med Aafartens dampskibe, op ad åen til skovballerne i Fruens Bøge og ned igen tilbage til Munke Mose.

Ikke kun et transportmiddel til skovbal

Aafartens både blev ikke kun brugt til at transportere den festglade overklasse til bal og skovture. Aafarten fungerede i 1900-tallet som postomdeling til virksomheder og private beboere langs åen. Aafarten havde endda deres helt egne frimærker til de pakker, som blev omdelt på åen.

De hårdere tider for Odense Aafart

I starten af 1900-tallet fik Odense Aafart konkurrence fra sporvognen, som gjorde det hurtigere at komme ud til Fruens Bøge. Der blev også lavet en cykelsti, og pludselig blev det gratis for Odenseanere at komme til Fruens Bøge. Cykelstien var desuden Danmarks første cykelsti.

Odense Aafart oplevede hårde tider under Anden Verdenskrig, hvor der var stor mangel på interesse og ikke mindst ressourcer. Senere oplevede Aafarten også store problemer med forurening i åen.

Aarfarten i dag

Aafarten vendte stærkt tilbage, og fik en genoplivning. Restauranter åbnede i Fruens Bøge, Aafarten åbnede sin egen kiosk og tilføjede kanoer og cykelbåde til sortimentet. Det blev igen populært at sejle op af åen, og Odenseanere såvel som turister har siden da nydt dejlige sejlture på åen. Aafarten udvikler løbende konceptet, og nye produkter bliver introduceret til gæsterne. Alt fra vinsmagning og teambuilding-arrangementer til eventyrlige sejlture med H.C. Andersen som fortæller.

Sejl med Odense Aafart

Ønsker du at opleve åen langs haverne i Odenses fine gamle kvarterer, langs Odense Zoo og ud til bøgeskoen i Fruens Bøge, så skal du opleve Odense Aafarts turbåde. Med en billetpris fra 105 kr., har du mulighed for at stå af båden undervejs, for at nyde omgivelserne. Du kan besøge restauranter, ishus, Odense Zoo, Den Fynske Landsby eller gå en tur i Bøgeskoven, inden sejlturen atter går hjem igen.

Oplev åen på forskellige måder

Aafarten giver dig også mulighed for at komme på vandet på andre måder. De tilbyder også kanoer eller cykelbåde til dem, der ønsker en lidt anderledes oplevelse. Er du til en mere privat sejltur på åen, hvor du selv bestemmer sejlruten, kan kano eller vandcyklen derfor anbefales.

Billlede på vej

Alternativ til Odense Aafart: Sejl som egen kaptajn med GoBoat

Ønsker du at være kaptajn på egen båd, kan du med fordel tage til Odense Havn, hvor bådudlejningen, GoBoat, er placeret. Her har du mulighed for at tage på en privat sejltur med op til 7 af dine kære, hvor hygge og nærvær er i fokus. Alle kan sejle en GoBoat, det kræver ikke sejlerbevis, og du bestemmer selv ruten og tempo. Bådene sejler på sol-, vind- og vandenergi, og du kan derfor nyde sejlturen med god samvittighed. Odense Havns sejlområde er meget forskelligt for sejlområdet på Odense Å. Havnen er i rivende udvikling, og sejler du med GoBoat, vil du kunne opleve det rekreative og livlige område.

GoBoat in Odense Habor

Odense Å

Dele af Odense Å er fredet. Formålet med fredningen er at friholde ådalen for yderligere bebyggelse og at sikre de landskabelige, kulturhistoriske og geologiske kvaliteter i og omkring åen. Det er vigtigt, at ådalen fortsat fungerer som en økologisk forbindelseslinje, som gør det muligt for dyr og planter at sprede sig fra et levested til et andet.

Ofte stillede spørgsmål

Hvor længe tager turen med Odense Aafart

Turen varer ca. 1 time – 30 minutter hver vej

Er der stop undervejs med Odense Aafart?

Turbåden sejler en fast rute med start fra Munke Mose. Herefter er der stop ved Odense Zoo, og efterfølgende ved Fruens Bøge.

Hvor køber man billet til Odense Aafart?

Billetter kan købes online eller i kiosken i Munkemose

Kan man leje sin egen båd hos Odense Aafart?

Hvis du ønsker at leje en båd, hvor du selv er kaptajn, kan du leje en båd hos GoBoat i Odense Havn.