Læs om oplevelser i København: En rekreativ legeplads

København har de seneste år været under rivende udvikling, idet byen er gået fra at være en industriel storby til en hovedstad med høj puls fyldt med rekreative områder. De rekreative tiltag udnyttes af byens beboere og besøgende. Der er oplevelser i København mange steder i byen i dag.

Havnen i København er et område, hvor denne udvikling især er mærkbar. Københavns Havn var i 1800-1900 tallet en havn præget af industri, som beskæftigede over 4.000 havnearbejdere – og på daværende tidspunkt Danmarks største arbejdsplads. Udsigten over havnekanten var dengang præget af arbejdsmænd, maskiner og fragtskibe i lange baner. I den periode var havnen købmændenes havn. Danmark var en dominerende søfartsnation, og det var fra denne industri, at der kom en stor indtjening til Danmark. Synet af fragtskibe linet op på rad og række ind igennem havnen var synet af, at der blev tjent penge til Danmark. 

København er en by til alle

I dag er det bybillede helt ændret, og det samme er udsigten over Københavns Havn. Havneområdet er i dag omkranset af nye moderne byggerier, som huser både erhverv og private boliger. Derudover er store dele af Københavns Havn en rekreativ legeplads fyldt med tiltag, der for alvor udnytter det blå byrum. I dag er det befolkningens havn med fokus på kultur, afslapning og oplevelser i København for alle aldre. I dag er det ofte de unge, hippe københavnere eller børnefamilierne, der får glæde af de mange nye oplevelser i København.

Oplevelser i København på vandet

Kanalrundfart og bådudlejning

Københavns Havn er i dag en havn med en masse muligheder for oplevelser på og ved vandet. Der er den traditionelle kanalrundfart, hvor det er muligt at opleve en guidet tur gennem kanalerne, eksempelvis med start fra det sprudlende Nyhavn. Her kan du sætte dig afslappet tilbage i sædet og suge guidernes fortællinger om Københavns seværdigheder til dig. Mere innovative former for bådudlejning er også muligt, som giver en mere intim og fri form for oplevelse i København. Her er der flere forskellige udbydere, som du kan stævne ud med, fra forskellige steder i havnen.

Foto: Abdellah Ihadian

Hvis du ikke selv ønsker at styre båden, men stadig vil have friheden i at opleve kanalerne efter eget behov, så er der bådudlejninger, hvor du får privat kaptajn med på båden. Hvis du derimod vil opleve vandet som kaptajn på egen båd, kan du igennem GoBoat leje både til med dette formål. GoBoat er en bæredygtig oplevelse på vandet, hvor du kan nyde en picnic sammen med dine 7 favorit medpassagerer. Sådan en tur giver anledning til massere af hygge og samvær. Københavns seværdigheder kan du opleve i nærmest selvvalgt rækkefølge, mens du nyder bølgen blå i ønsket tempo. 

Foto: Abdellah Ihadian

SUP og kajak i Københavns Havn

Udover kanalrundfart og bådudlejning er en oplevelse i København også at SUP’e rundt i kanalerne. Fra 2021 blev det lovligt at stå på stand up paddle board i hele Inderhavnen. Førhen har det kun været tilladt i den sydlige del af havnen. SUP er en mere udfordrende måde at være på vandet, da det kræver koncentration og god balance at stå på et board, samtidig med at synet af Københavns flotte kantlinje nydes. Ikke desto mindre er det en anderledes oplevelse i København og et forsøg hver, som mange, især lokale, benytter sig af i stor stil.

Kajaksejlads er også en populær måde at være aktiv på. Det er muligt at leje kajakker forskellige steder rundt i byen, bla. hos Kayak Bar, som bestemt er et besøg værd. Her er der både mulighed for at købe drikkevarer og mad før eller efter en tur i kajakken. Kayak Bar tilbyder desuden, at du kan sejle forbi og hente mad til at tage med i båden eller kajakken. Når du alligevel bevæger sig rundt i vandoverfladen, er det oplagt at hjælpe med at holde havnen ren og pæn ved at samle skrald. Miljøkajakken, som kan lejes ved Kayak Bar, tilbyder nemlig gratis sejlture mod, at man samler skrald i havnen undervejs. GoBoat tilbyder ligeledes at få fiskenet med ud i båden, så der kan fiskes skrald op af havnen under sejlturen.

Foto: Abdellah Ihadian

Hvis du kaster dig ud i en tur på vandet i en af ovenstående muligheder, skal du være opmærksom på, at der er særlige regler som skal overholdes undervejs. Det er eksempelvis vigtigt at overholde reglen om altid at holde til højre i kanalerne, da dette ellers kan skabe farlige situationer med dine medtrafikanter i havnen. Det er vigtigt, at reglerne bliver overholdt, så der er plads til alle på vandet.

Badezoner i hovedstadens havn

Udover at kunne tage en sejltur på vandet gennem kanalerne, og på denne måde blive kølet ned på de varme sommerdage, så er Københavns Havn også en havn til de badeglade. Det er unikt for København at være en badehavn. Der er oprettet 10 særlige badezoner i de forskellige byområder, hvor det er muligt at tage en dukkert. Badezonerne er indhegnet og markeret, og nogle områder er bygget med tilhørende platforme samt udspringssteder, der gør oplevelsen ekstra lækker. Det skal dog bemærkes, at det ikke er tilladt at bade uden for de markerede badezoner, da det er til fare for andre trafikanter i havnen. Det er ej heller tilladt at springe i vandet og bade fra de lejede både, mens du sejler rundt i kanalerne. Ved overtrædelse af badereglerne, risikerer man at få en bøde. I sommermånederne patruljerer politiet på vandet, og holder øje med alle havnens brugere. 

Vinterbadning

Oplevelser i København er ikke kun reserveret til sommermånederne. Havnen er en rekreativ legeplads selv i vinterhalvåret hvor vinterbadning hitter. Vinterbadning er nemlig også blevet populært. Flere og flere tager del i den kolde fornøjelse, og flere badeklubber opstår ligeledes. Vinterbadning er blevet populært grundet den friskhed som mange oplever efter en tur i den kolde balje. Det er også dokumenteret som særdeles sundt med en kold dukkert, da det kan styrke immunforsvaret. Det er også en øvelse i at fryse mindre på sigt, når man er ude i kolde temperaturer.

Vinterbadning er for alle som ønsker det, og i København er der mange forskellige aldersgrupper, som springe ud i dybet. Den officielle vinterbadning sæson løber fra oktober til april, men mange der vinterbader, bader året rundt. Hvis du er førstegangs bader i vinterhalvåret, så er der nogle forholdsregler, som du skal tage. Det kan være et chok for kroppen, og det er derfor anbefalet, at du ikke bader alene. Læs mere og få gode råd om vinterbadning her

Ved vinterbadning i Københavns havn er der også regler, som skal overholdes i form af, at der er oprettet specielle zoner, som tillader vinterbadning. Helt præcis er der 7 zoner, som tillader vinterbadning. Hvis du vinterbader andre steder end disse 7 zoner, kan du risikere at få en bøde.

Livet langs havnen 

Langs havnens kant findes der mange forskellige områder, som hver især tilbyder forskellige oplevelser i København. Ved leje af båd med GoBoat sejler du forbi mange af disse steder. Du kommer forbi Green Island ved Kalvebod Brygge og kulturhuset Islands Brygge, som begge er placeret tæt ved bådudlejningen på Islands Brygge. Hvis du stævner afsted mod Teglholmen, hvor Teglværket er placeret, sejler du under brygge broen, som er fyldt med glade cyklister og gående, som ofte spejder ud over vandet. Du kan læse meget mere om havnens forskellige broer lige her. Turen går også forbi Amagers ro og kajakklub, så mange kajaksejlere vil du kunne komme forbi på denne rute. Når du kommer ud til Teglværket, vil strandbaren omkring Teglværket stråle frem, som ofte er fyldt med gæster, som slænger sig i strandstole, klar til at hilse på forbipasserende.

Inderhavnen

Hvis turen fra Islands Brygge derimod går den anden vej ind mod Københavns kanaler, passeres mange steder, som er værd at se i København. Udover seværdigheder i indre København er der steder af mere kulinarisk karakter. Langs vandkanten er det kulturnariske og maritime mange steder smeltet sammen, hvor sanserne bliver forkælet. Du kan sejle igennem ved Gammel strand, hvor der er en promenade af restauranter placeret ud til kanalen. Turen går også forbi Broens gadekøkken, som er beliggende overfor det ellers velkendte Nyhavn. Broens gadekøkken består af en samling af madboder, der tilsammen udgør et hyggeligt område. Her kan sult og tørst blive stillet til udsynet af havnens bølger, og maden smager bare bedst ved vandkanten. Ankommer du fra vandsiden, kan du fortøje din båd ved Broens gadekøkken og hente mad ned i båden.

Ved siden af Broens gadekøkken er Krøyers Plads placeret, hvor restaurant Nærvær kan opleves, også med direkte udsyn til vandet og solbadende københavnere. Det er desuden også muligt at nyde den dejlige mad fra Nærvær ombord på en GoBoat, dette skal tilføjes til sejladsen, når man bestiller en sejlads gennem GoBoat. Andre steder du kan fortøje båden og hente mad til din picnictur er: Mille’s Minis i Sydhavn, Kahyt og kaffe nær Teglholm, Kyssetrappen ved Ofelias plads og Christianshavns bådudlejning i Christianshavns kanal. Christianshavns kanal er en populær kanal at sejle igennem, da området emmer af hygge og Københavnsk arkitektur. Det er bestemt værd at se i København.

Foto: Abdellah Ihadian

Oplevelser i København for børn og voksne

Der er altså ikke nogen tvivl om, at Københavns Havn er en rekreativ legeplads, der i dag består af et hav af områder, som indbyder lokale og turister til at bruge havnen i stor stil året rundt. Der er altid attraktion i København at se eller oplevelser i København. Det er uanset om man ønsker afslapning i solen eller aktiviteter på vandet – der er noget for enhver smag og alder. At skabe en pulserende storby, hvor alle byrum udnyttes til fulde er i rivende udvikling, og der er ingen tvivl om, at København langt fra er færdig med denne transformation. 

Arrangementer og festivaller i havnen 

Udover at gøre brug af de mange oplevelser i og ved Københavns Havn, er der også en række begivenheder på og ved vandet. Mange af arrangementeren er gengangere, som hvert år oplever stor tilslutning. Kulturhavn festival slår for 20. gang dørene op for oplevelser langs havnen, som både byder på aktiviteter til lands og vands, hvor kultur er i centrum. I stedet for en stor scene, kommer der 27 små scener forskellige steder rundt i byens kulturelle rum. 

Copenhagen Harbour Parade er også et kulturelt arrangement, hvor en flydende parade af kunst, musik og lys flyder gennem Københavns Inderhavn, mere om festivalen kan læses her. Derudover er World Clean Up Day et tilbagevendende arrangement, som er en global oprydningsdag af havene. En af GoBoat’s grundsten er også at holde havet pænt og rent, og støtter derfor også op om grønne alternativer som dette. Læs mere her omkring GoBoats forskellige grønne tiltag. GoBoat har i flere år deltaget i World Clean Up Day ved at gæster samler skrald under sejlturene. GoBoat afholder også egne arrangementer på vandet i løbet af sæsonen. Vandet giver anledning til mange forskellige slags arrangement, hvor det maritime er samlingspunkt. Hold øje med GoBoats event kalender, som løbende bliver opdateret med nye events.

Foto: Abdellah Ihadian

Private lystbåde i Københavns Havn

Københavns Havn er en havn for alle, og private lystbåde pryder også vandet i havnen. Her kan lystbådene sejle rundt i kanalerne side om side med GoBoat, og andre trafikkanter, men de kan også tage turen længere ud i Sundet. Hvert år sejler mere end 2000 både gennem Københavns havn, og interessen for lystbåde er stigende. Lystbådshavnene langs kanalen er styret af forskellige foreninger, som alle ønsker at sætte et præg på livet som sejler i Københavns Havn. Det fantastiske ved det maritime er, at der er et fællesskab, som kan mærkes uanset om du er i en privat båd eller i en udlejningsbåd. På vandet hilser alle på hinanden, og hjælper hinanden godt på vej. Der er et fælles ønske om at gøre havnen tilgængelig og sikker for alle, og dette leder til fortsatte udviklinger i havnen.

Tilmeld dig GoBoats nyhedsbrev

* Påkrævet felt
/ / ( dd / mm / yyyy )
Er du søkvinde eller sømand?
Ønsker du kampagnetilbud?
Hvilke maritime oplevelser er du interesseret i?
Hvor gamle er dine børn?

Ofte stillede spørgsmål