Oplev den bedste kanalrundfart i København – sådan gør du!

En kanalrundfart i København er en fantastisk måde at se byen på. Kanalrundfarten – også kendt som en havnerundfart – giver en god introduktion til København samtidig med, at du lærer byen at kende. Sejlturene er meget populære blandt både turister og de lokale.

Hvorfor er kanalrundfarten så populær?

Kanalrundfarten i København er så populær, fordi den giver dig mulighed for at udforske byen, mens du er på vandet. Der er noget for enhver smag på kanal- og havnerundfarter, uanset om det er en romantisk tur eller en familiedag – visse steder kan du selv vælge din rute! Du behøver ikke at gå, så du skåner fødderne, mens du alligevel får set mange af de kendte seværdigheder i byen fra vandet.

Resten af denne artikel giver dig overblik over mulighederne for en kanal- eller havnerundfart i København ud fra dine ønsker og din situation.

To typer af kanalrundfarter i København

Der findes kort sagt to typer kanalrundfart i København:

  • Rundfart i de store både, som ofte er bundne ture
  • Sejlture de mindre både, hvor du er din egen kaptajn

Den bundne kanalrundfart

Vi starter med at kigge på de bundne kanalrundfarter. Typisk booker du en billet til dig og din gruppe, der giver mulighed for at gå ombord udbyderen af kanalrundfartens både på et af deres lokationer. Bemærk, at du ikke er sikret et bestemt tidspunkt, selvom du har købt en billet. Hvis der er mange mennesker i kø før dig, kan bådene være fyldt op, så du skal tage en senere afgang. Nogle af bådene er overdækkede, andre er ikke.

De store både med plads til flere hundrede personer sejler typisk forbi Den Sorte Diamant, Børsen, Operaen, Skuespilhuset, Den Lille Havfrue og gennem kanalerne i Christianshavn mv. Normalt får du fortalt basal viden om de forskellige seværdigheder, på flere forskellige sprog, over en højtaler fra en guide, der står forrest i båden. De bundne kanalrundfarter er nok de mest kendte, fordi så mange mennesker kan placeres i samme kæmpe båd, som giver stordriftsfordele for udbyderne.

Pris på kanalrundfart

Priser på kanalrundfart varierer efter komfort og service samt alderen på bådene. Priserne for bundne kanalrundfarter ligger mellem 50 kr. til 200 kr. per person for en basal billet. Det er muligt at tilkøbe ekstra ydelser samt mad- og drikkevarer. De fleste store kanalrundfartsbåde sejler på benzin, så de efterlader desværre udstødning i havnen. Dog er nogle af udbyderne begyndt med eldrevne både. I Københavns Havn er der to udbydere af de bundne kanalrundfarter: Strømma og Nettobådene. Hey Captain og Duffy Boats tilbyder mindre både med op til 12 gæster og en kaptajn, der styrer båden og fortæller om seværdighederne. De ligger i den dyrere ende men giver en mere intim oplevelse.

Det er også en god overgang til de mere åbne kanalrundfarter i København.

Vær din egen kaptajn på en privat kanalrundfart

Hvis du vil sejle en kanalrundfart i egen lejede båd, kan du selv vælge, hvor lang din sejltur skal være, og hvilken rute du ønsker at sejle. Selv at bestemme hvor du vil sejle er perfekt for de familier og vennegrupper, der ønsker en mere intim oplevelse, som ikke er bundet op på en fast rute. De fleste både har et bord i midten, som man sidder rundt om for en god fælles oplevelse. Her kan du selv bestemme om du vil sejle i Sydhavnen, i Inderhavnen, Slotsholmskanalen, ved Christianshavn eller Operaen. Du kan endda gøre hold forskellige steder. Du kan stort set se alle de samme seværdigheder som den bunde kanalrundfart – bare på egne præmisser.

På kanalrundfarter med egen lejet båd, styrer du selv båden. Dermed bliver det en slags privat kanalrundfart. Du har ikke brug for en licens, fordi bådene er mindre og ikke sejler hurtigere end 3-4 knob. Størstedelen af bådene, du kan leje til kanalrundfart har plads til 8 personer og sejler på el, så miljøbelastningen er minimal. Nogle benzindrevne både har plads til 4 eller 6 personer.

De fleste, der foretrækker friheden ved at styre båden selv frem for de bundne kanalrundfarter bådture, vil gerne undgå kun at kunne sejle én rute eller ikke at kunne forlade båden, før turen er slut. En ulempe ved de mindre både er at der er plads til færre mennesker. Hvis man er en større gruppe, er det dog muligt at leje tre, fire, fem eller flere både og følges ad i bådene, hvis man ønsker det.

Pris på den private kanalrundfart i mindre både

Prisen på at leje en mindre båd varierer alt efter hvilken udbyder, du vælger. Den store forskel er, at du betaler per båd modsat de bundne kanalrundfarter, som betales per person. Én time i en båd med plads til 8 personer koster typisk 449 til 549 for hele båden. Det svarer til priser fra 55 kr. til 65 kr. per person, hvis den fyldes helt op. Hos flere af udbyderne kan man tilkøbe underholdning samt mad og drikkevarer til turen. Blandt udbyderne af de elektriske både findes GoBoat og Friendships. Blandt de benzindrevne både findes Copenhagen Boat Rent.

Hvilken kanalrundfart skal jeg vælge?

For at finde den helt optimale kanalrundfart for dig og din gruppe, bør du stille dig selv følgende spørgsmål:

  • Hvor mange mennesker er vi?
  • Ønsker vi en bunden tur, hvor vi sejles rundt på en planlagt rute, der viser de klassiske seværdigheder i København?
  • Ønsker vi en mere intim sejltur, hvor vi selv styrer ruten
  • Ønsker vi en tur med vores gruppe alene eller ønsker vi en tur med op til 150-200 andre turister og sejlende?

Ud fra ovenstående spørgsmål ender du enten i den bundne eller mere frie kanalrundfart. Hos GoBoat ved vi godt, hvad vi ville vælge. Vi anbefaler derfor en tur, hvor du selv er kaptajn, hvor du kan hygge dig med familie og venner uden at skulle sidde med en masse turister – og en tur med elbåd for miljøets skyld. Hvis du vil sejle med GoBoat, kan du booke tid lige her.