Oplev Aalborg fra vandet

Imellem Aalborg og Nørresundby løber den 180 km. lange fjord der forbinder Kattegat, Nordsøen og Limfjorden. Du kan med GoBoat stikke til søs på Limfjorden for at se Aalborg og Nørresundby fra et helt nyt perspektiv. På din tur med GoBoat vil du komme forbi nogle af Aalborgs arkitektoniske perler og mærke den gode stemning, der er til at finde på Aalborgs havnefront. Læs med og oplev Aalborg fra vandet!

Musikkens Hus

Ud til Limfjorden ligger Nordjyllands musikalske samlepunkt, Musikkens hus. I 2010 begyndte opførelsen af det nye 20.000 m2 arkitektoniske vidunder. Musikkens Hus ligger på havnefronten og når du sejler forbi, kan du ikke undgå at lægge mærke til den særprægede facade. Når du træder indenfor, vil du blive mødt af buede og anderledes former på trapper og vægge. Den unikke indretning skaber en instinktiv wow-følelse. Musikkens Hus er tegnet af arkitektfirmaet Coop HimmelB(l)au, der er internationalt anerkendte for deres unikke projekter rundt om i hele verden. 

Musikkens hus i Aalborg, er et multifunktionelt samlested, med musik i fokus. Bygningen har ni plan og huser til dagligt Aalborg Symfoniorkester, Det Jyske Musikkonservatoriums Aalborg Afdeling, musikuddannelser, musikterapi og Musikkens spisehus. De mange muligheder skaber et sted, der samler folk om den samme passion, musikken. Musikkens Hus har fire flotte musiksale der ligger op til storslåede arrangementer. Kalenderen i Musikken hus er spækket op med underholdende og spændende foredrag, storslåede koncerter med alt fra artister som Nik og Jay til Aalborg symfoniorkester og oplevelsesværdige forestillinger. 

Musikkens hus på Aalborg havnefront
Foto: Lars Bo Willumsen

Utzon Center

Utzon Center er for hele familien, der ønsker at blive klogere og forstå den arkitektoniske verden. Sammen med sin søn Kim Utzon, tegnede Jørn Utzon arkitektur centeret, der samtidig blev hans sidste værk, inden han gik bort i 2018. Utzon Center ligger på havnen, ved siden af honnørkajen, hvor Jørn Utzon selv gik tur som barn. Når du ser bygningen fra vandsiden, vil du lægge mærke til det specielle tag, der skiller sig ud fra mængden. 

Jørn Utzon har igennem sin arkitektoniske karriere opnået en status, som en af de mest indflydelsesrige arkitekter i det 21. århundrede. Jørn Utzon står blandt andet bag designet af operahuset i Sydney. På Utzon Center har du mulighed for at opleve skiftende internationale udstillinger af nogle af verdens dygtigste arkitekter. Utzon Centeret samarbejder bl.a. med Italienske MAXII og Operahuset i Sydney. Udover de skiftende udstillinger, er det altid muligt at opleve historien om Jørn Utzon på udstillingen, Utzon Gallery, der har en fast plads på Utzon centeret. Udover arkitektoniske udstillinger kan du nyde mad i særklasse, med udsigt over Limfjorden, leje lokaler til festlige arrangementer, eller deltage i et af de spændende foredrag der finder sted på Utzon centeret. 

Utzon Center i Aalborg

Kulturbroen

Den flotte røde bro har siden 1938 fungeret som jernbanebro. I 2017 blev det så muligt for gående og cyklister, at gå tværs over Limfjorden i fred for biltrafikken. Dermed blev Aalborg Vest og Nørresundby tættere forbundet for byens borgere. Turen over broen er en afslappende tur, hvor det er muligt at gå og nyde Limfjorden i ro for larmende trafik. Kulturbroen er 403 meter lang og 2 meter bred og kan åbne op for store skibe der skal passere. Hvert år foretages der omkring 10.000 gennemsejlinger og i sommerperioden kan der være så tæt sejltrafik, at broen åbner mere end én gang i timen. 

De lokale har udnævnt broen til at være byens svar på kærlighedsbroen i Paris. Du kan derfor se en række hængelåse med indgraveret bogstaver, som forelskede par har sat op, for at manifestere deres kærlighed til hinanden.  

Kulturbroen der går tværs over Limfjorden
Foto: Lars Bo Willumsen

Aalborg Street food

Hvis du vil på en gastronomisk opdagelse i egen by, er Aalborg Street food i Vestbyen stedet du skal tage til. Aalborg Street food tilbyder lækker mad, inspireret fra hele verden. Du kan bl.a. smage mad fra Grækenland, Indien og Mexico. Den store lagerhal der huser de 13 små madboder, tilhørte førhen møbelfabrikken Boform. Den store hal giver 600 siddende gæster mulighed for at nyde den lækre mad i en uformel og hyggelig atmosfære. 

Aalborg Street food ligger helt ud til havnefronten og breder sig ud på 3.000 kvm. Når du sejler forbi, kan du hurtigt fornemme den gode stemning mellem folk der sidder ved langbordene på havnekanten. Aalborg Street food er nemlig mere end bare et madmarked. Folk tager derhen for at få en god aften med drinks, brætspil, shuffleboard, karaoke osv.  

Når I kommer forbi Aalborg Street Food er det ideelt at lægge til kaj og hente noget lækkert mad. Vores store picnic borde i båden lægger op til fantastisk kombination af en sejltur på Limfjorden, med noget lækkert at spise. I skal bare altid huske, at være minimum én person i båden. 

Aalborg Street food set fra vandet
Foto: Lars Bo Willumsen

Aalborg Lystbådehavn

Aalborg Street food er placeret i den charmerende og hyggelige lystbådehavn, Skudehavnen. Skudehavnen er en Aalborgs skjulte perler, hvor det rummer med liv og god atmosfære. Om sommeren er der fyldt med lystbådesejlere, der lægger vejen forbi Aalborg lystbådehavn. Lystbådehavnen, der består af Skudehavn og Vestre Bådehavn, har plads til 400 gæstesejlere, der kan lægge til og nyde de rolige omgivelser tæt på Aalborg by. Den skjulte perle er oplagt til en picnic, hvor du kan nyde din medbragt mad, i læ for vinden.

Limfjordsbroen

I 1933 d. 30 marts stod op mod 30.000 mennesker klar til at se åbningen af den nye, og i dag uundværlige bro, tværs over Limfjorden. Mellem 100 og 200 arbejdere knoklede i 3 år på at opføre den 590 lange og 21,4 meter brede bro. Limfjordsbroen var ikke den første faste forbindelse mellem Nørresundby og Aalborg. Før Limfjordsbroen lå en pontonbro, som fra 1865 til 1933 var nordjydernes forbindelse mellem Aalborg og Nørresundby. Løsningen med pontonbroen viste sig ikke at være holdbar på den lange bane. Pontonbroen kunne kun klare begrænset belastninger, der betød fuldt lastede lastbiler ikke kunne benytte broen. Derudover tog det lang tid for broen at åbne og lukke, når skibstrafikken skulle passere.  

Senest i 1960 blev broen udvidet så bredden på kørebanen gik fra 8,5 meter til 12,5 meter, samt cykel og gangsti uden for kørebanen. 

Limfjordsbroen der forbinder Aalborg og Nørre Sundby
Foto: Lars Bo Willumsen

Aalborg Cablepark

I Østre Havn finder du Aalborg Cable Park. Foreningen giver faste medlemmer og folk der vil prøve kræfter med wakeboard, muligheden for at slå sig løs. Aalborg cable park har en “bane”, med flyvehop og rails til de øvede. Aalborg cable park er en frivillig forening, der benytter to kabler til at trække personerne på wakeboards. Med kablerne slipper man for at bruge de benzinslugende speedbåde, der skader miljøet. Samtidig er det muligt at justere hastigheden på kablerne, således farten kan tilpasses til både de øvede og nybegyndere. Ud over wakeboard er det også muligt, at tage en tur ud på Limfjorden og nyde vandet i rolige omgivelser. 

Husk nu at holde god afstand hvis i sejler forbi Cable parken. Vi vil så nødig have, at I ender i et sammenstød.

Aalborg Cable Park

Sundby Brygge

Imellem kulturbroen og Limfjordsbroen ligger det nymoderne lejlighedsprojekt Sundby Brygge. Byggeriet påbegyndte i 2016 på den forhenværende slagterigrund. Sundby Brygge er opført i den nordiske arkitektoniske stil, med et stort fokus på at udnytte det naturlige lys, der spejler sig i vandet foran de flotte lejligheder. Sundby Brygges sammenspil med de maritime omgivelser og centrale beliggenhed, gør de flotte rummelige lejligheder til noget af det mest eksklusive i Nørresundby. Sundby Brygge er tegnet af Schmidt Hammer Larsen Architects og har siden 2017 huset 90 ejer- og lejelejligheder. Lejlighederne med den fantastiske udsigt over Limfjorden er 2-4 værelses lejligheder i størrelser fra 79 kvm – 179 kvm. Til de øverste penthouse lejligheder følger der desuden en fantastiske tagterrasse på 70 kvm med. 

De luksuriøse lejligheder på Sundby Brygge
Foto: Lars Bo Willumsen

Hvis du har lyst til at sejle en tur på Limfjorden og opleve Aalborg fra vandet, kan du booke din båd her. Du kan også læse om hvilke seværdigheder og arkitektoniske bygninger du kan se fra en GoBoat i København her eller Odense her.

Restaurantskibet Princes Juliana

Restaurantskibet Princes Juliana er vores naboer på havnepromenaden. Restaurantskibet er et gammelt skoleskib fra Holland, navngivet efter Hendes Kongelige Højhed Princes Juliana af Holland. Skoleskibet sejlede hele jorden rundt fra 1931 til 1969. I 1969 gik skibet på pension og blev en fast bestanddel af havnepromenaden i Aalborg. Skibet er i dag en restaurant, der serverer fantastisk mad, lavet på lokale og friske råvarer. Restauranten har bibeholdt den maritime stemning og man får den specielle følelse af at være ombord på et gammelt skib, imens man nyder dejlig mad.

Ofte stillede spørgsmål